На 4 април 1964 г. The Beatles правят нещо невиждано

...
На 4 април 1964 г. The Beatles правят нещо невиждано
Коментари Харесай

Стриймингът счупи музикалния бизнес, отново

На 4 април 1964 година The Beatles вършат нещо невиждано - пет техни песни окупират първите пет места в класацията Billboard Hot 100, най-престижната ранглиста за обособени песни и тогава, и в този момент. Постижение в музикалния бизнес, което в продължение на десетилетия ще се употребява като историческо доказателство за неизмеримата известност на Beatles по това време. Дори през днешния ден при търсене в Гугъл първият резултат споделя изрично: " Постижение, което в никакъв случай няма да бъде повторено в музиката. "

Гугъл бърка. Само през последната година американската певица Тейлър Суифт два пъти реализира същото. Всъщност реализира повече - в първия случай, при стартирането на албума си Midnights, окупира първите 10 позиции в Billboard Hot 100, а във втория, при издаването на презаписаната версия на албума си 1989 - осем от първите 10.

Доминацията на Тейлър Суифт е плод на два фактора. Първият е нейната голяма и, меко казано, отдадена почитател база. Вторият и доста по-голям фактор е, че стриймингът счупи музикалния бизнес и класациите. Нито един реализатор не се възползва по-добре от новите правила в професионалната музика, в сравнение с Суифт .

Дори и пресилен в исторически подтекст, нейният триумф е подобаващ. Суифт е извънредно талантлива певица, написа сама песните си, свири на няколко инструмента и прави тричасови концерти, които са съществено физическо натоварване. Тя несъмнено е най-голямата звезда в актуалната музика и посредством силата на стрийминга и армията си от така наречен суифтита тази звезда наподобява като цяла супернова в историята на музикалния бизнес. Но телескопът лъже.
Реклама Едно слушане, две слушания...
Какво в действителност е счупено в музикалния бизнес и класациите? Начинът, по който се мери известността на една ария. Откакто има музикални ранглисти, те постоянно са измервали на първо място две неща - продажби (с изключително огромна тежест) и пускания в ефира (с по-малка тежест). Има и доста други по-малки фактори, които са се променяли през годините, само че главните постоянно са оставали два. В продължение на над половин век всички бяха съгласни, че една продажба на диск, плоча, касетка или цифров файл е една продажба и толкоз. Изведнъж обаче се появи проблем - хората всеобщо стопираха да си купуват музика.

Първо това се случи поради пиратството, само че през днешния ден и то е значително мъртво. Убито от YouTube и стрийминг услуги като Spotify, Apple Music, Tidal и други, които просто са прекомерно комфортни - съвсем всичката музика на света е в тях, качеството е високо, а цената е по-ниска от тази на един диск.

Решението на въпроса по какъв начин да се мерят продажби, когато съвсем няма продажби, пристигна точно през тези платформи. Вместо продажби ще се мерят слушания. В момента да вземем за пример една продажба на албум е равна на 1500 стриймвания на ария - или 3750 стриймвания, в случай че употребяват безвъзмездна версия на стрийминг услуга с реклами. При песните един стрийм е еднакъв на една точка, а стрийм с реклами - на две трети от точка.

Проблемите в това отношение са неизброимо доста. Представете си, че годината е 1971 година и си купувате неозаглавения четвърти албум на Led Zeppelin, цялостен с някои от най-хубавите песни, записвани в миналото - Stairway to Heaven, Rock and Roll и When the Levee Breaks. Слушате го до обратен тласък, само че в последна сметка сте си купили албума единствено един път, а обособените песни - нито един път .
Реклама
Сега си представете, че вършиме същото през днешния ден. Докато слушате албума, всяка обособена изслушана ария генерира точки за всяко настрана заглавие, а общите слушания на всички песни генерират продажба на албума. И тъй като в днешно време всички песни са на процедура сингли, тъй като могат да се продават настрана, то тогава и Led Zeppelin биха имали късмет да окупират цялата ранглиста Billboard.

По този метод е допустимо всичко, както Тейлър Суифт потвърждава по няколко пъти на година, като окупира класациите, в това число и с песни на по няколко години. Когато тя пусне албум, нейните милиони почитатели слушат всички или част от песните, като по този метод продава и от двете, без в действителност да продава нищо. И тъй като в този си вид музикалният бизнес е просто състезание сред почитател бази, останалите реализатори, които нямат войска суифтита зад себе си, губят.

Има и някои хитри малки врати, от които в бъдеще изпълнителните без подозрение ще се възползват. Ако да вземем за пример един албум бъде разграничен и вместо 10 песни по четири минути има 20 песни по две минути, " продажбите " внезапно се оказват двойни. Ако пък от един албум слушате единствено две песни, само че го вършиме задоволително пъти, то това още веднъж би било равно на продажба на албум.

Страничен резултат на тези правила е, че песни на над половин век могат да се окажат (и се оказват) отпред на ранглисти през 2023 година Седмица преди Коледа отпред на Billboard Hot 100 е Rockin` Around the Christmas Tree на Бренда Лий, записана през 1958 година На второ място е Марая Кери с All I Want for Christmas is You от 1994 година, а на трето - Jingle Bell Rock на Боби Хелмс от 1957 година Тези песни са извънредно известни всяка година към Коледа, само че в този момент, посредством силата на стрийминга и новите правила на Billboard, могат да се качат и на върха на класациите, където не са били от близо 70 години насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР