На 31 март президентът на Руската федерация Путин подписа Указ

...
На 31 март президентът на Руската федерация Путин подписа Указ
Коментари Харесай

Принуждаване към рублата или Точката на бифуркация в отношенията между Запада и Русия е премината

На 31 март президентът на Руската федерация Путин подписа „ Указ за специфичен ред за осъществяване от задгранични купувачи на отговорности към съветски снабдители на природен газ “.

Новите правила за продажба на газ на вражески страни за съветската валута ще влязат в действие от 1 април. Както сподели Путин, говорейки на среща за поддръжка на локалната авиационна промишленост, съществуващите контракти ще бъдат спрени, в случай че страните купувачи не съблюдават новите условия за заплащане.

Купуващите страни от листата на неприятелските страни ще би трябвало да отворят специфични сметки във валута и рубли в “Газпромбанк” и след това да натрупат за доставки в задгранична валута. След това “Газпромбанк”, от името на купувача, ще промени валутата в рубли на търговете, провеждани от Московската борса, и по-късно ще кредитира тези средства по сметка в рубли. След това средствата ще бъдат преведени от сметката в рублата към компанията снабдител.

Решението е взето поради едностранните наказания и замразяването на валутните запаси на Централната банка на Руската федерация на Запад.

* * *

Преди това депешите от енергийния фронт на санкционната война започнаха да наподобяват на отчети за военни дейности. На 29 март “Газкейд”, един от двата най-големи немски оператора на газопреносни мрежи, заяви, че доставките на газ на “Газпром” по газопровода “Ямал-Европа” през компресорната станция Малнов на германско-полската граница са паднали до нула. Германците и поляците се тормозиха.

На идващия ден Сергей Куприянов, представител на “Газпром”, се опита да успокои европейската общност: „ Те паднах. Това е обикновено. Обемът на превоза по Ямал-Европа се колебае всеки ден. Или е нула, или не е нула”. В същото време изпомпването като цяло продължава и Полша получава съветски газ през Германия по виртуалната реверсна скица. И “Газпром” не се отклонява нито на йота от договорните си отговорности за пренос през украинската ГТС и продължава да изпомпва почти 109,6 милиона кубически метра дневно, което подхожда на съглашението за общ размер от 40 милиарда кубически метра годишно.

С мътни подозрения

Европейците обаче се изтезават от смътни подозрения, че в един миг ще се случи немислимото и в тръбата ще се образува зейнала празнина. Особено откакто формалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че Европейският съюз отхвърля да извърши условията на Русия за заплащане на газ в рубли. Подобна реакция пристигна и от редица президенти и министър председатели (Шолц, Макрон, Джонсън и други).

В Германия министърът на стопанската система Роберт Хабек задейства проект за изключителни обстановки преди време за гарантиране на енергийната сигурност при положение на спиране на доставките на газ от Русия. На първия стадий ще бъде образувана оперативна група от специалисти, която да следи всекидневно обстановката. Във Франция министърът на стопанската система и финансите Бруно Льо Мер също беше корав: „ Предвиждахме всички сюжети, в това число и този, при който Владимир Путин взема решение да спре газа за Франция и Европа “. Министърът обаче призна, че следствията от блокирана клапа ще бъдат " пагубни ".

Какви са вероятностите за тези, които отхвърлят съветски газ? Така БАСФ, най-голямата химическа корпорация в Германия и в света, ще бъде на загуба, в случай че купувачите на едро спрат да получават природен газ от Русия, а самият тръст спре да получава амоняк за произвеждане на торове. Според изчисленията на Михаел Василиадис, член на надзорния съвет на компанията, в този случай заводът в Лудвигсхафен, където работната мощ е към 40 000 души, може да бъде изложен на риск от престой (и загуба на приходи с печалба). Като цяло стотици хиляди германци, заети в химическата промишленост, могат да изгубят работата си. Председателят на борда на БАСФ Мартин Брудермюлер призна, че не би било допустимо да се откри опция на съветския газ за малко време.

Според непотвърдени сведения, представители на трите немски химически мега-компании (БАСФ, “Байер”, “Хенкел”) са посетили Бундестага, където са обяснили крайната си угриженост, в случай че газопроводът, изпомпващ сибирски въглеводороди, се изпразни. Според слуховете те даже са заплашили „ прислужниците на народа “, че в случай че не схванат цялата драма на обстановката, ще им намерят заместител.

Запад ът стартира първи

През 2006 година парижкото издателство " Плон " разгласява книгата на Ерик Лоран " Скритата страна на петрола ". Експертът в региона на нефтената и газовата геополитика описа по какъв начин груповият Запад употребява енергийни оръжия против Съюз на съветските социалистически републики. „ Потребностите на Москва от задгранична валута бяха обилни. Не можеше без закупуване на зърно, съоръжение, доста се изразходваха за обслужване на външния дълг, за поддържане на спътници - Куба, Виетнам, Ангола и други, за които се изразходваха шест милиарда $ годишно.”

Президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън, при който политолозите измислиха облика на Съюз на съветските социалистически републики като " империя на злото ", беше помолен да смъкна цените на петрола на международния пазар. „ Беше изчислено, че спадът в цената на един $ е еднакъв на загубата на един милиард $ от руската хазна! Как да реализираме това? Главната роля беше дадена на Саудитска Арабия. През тези години тя произвеждаше 40 % от международния нефт и можеше самичък да въздейства на цените.”

Вашингтон убеждава прозападния режим на пустинното и петролното кралство. Саудитска Арабия усили производството от два милиона барела дневно при започване на 1985 година до 10 милиона единствено за една година. Предлагането надвишава търсенето и цената за барел пада от към 30 на 10 $. „ Само Москва през 1986 година загуби 13 милиарда $, което се равняваше на половината от нейните годишни валутни доходи “.

„ Вече е ясно, че светът е замесен в битката за енергийни източници и на първо място за нефт, който от ден на ден се трансформира в фактор на геостратегически напън. Предстоят петролни войни. Да се надяваме, че ще се размине без оръжие”, предвижда Ерик Лоран.

Днес американската енергийна примка е безсмислена за Русия по редица аргументи. Това е по този начин и тъй като единствено предлагането на селскостопански първични материали и храни надвишава доставките посредством военно-техническо съдействие. А съветският експорт на първични материали към този момент съставлява по-малко от половината от всички доставки в чужбина в стойностно изражение.

Корекцията е неизбежна

Като част от началото на преструктурирането на неолибералния международен ред се прави разграничение и преоценка на виртуални и действителни полезности.

Никой няма да анулира с декрет капитализацията, избрана на тържищата, изчислена по цената на акциите. Необходимо е единствено да запомните, че тяхната стойност значително се дефинира освен от икономическия капацитет на съответна компания, само че и от репутацията, която тя е основала (доста ефимерно нещо единствено по себе си) и затова от желанието на частните вложители да заплащат за скъпа книга.

Колко скъпо? Капитализацията на “Епъл” се колебае в границите на един и половина трилион $. Газпром има в пъти по-малко. В същото време делът на “Газпром” в международните ресурси от природен газ е 16%, в съветския - 70%. Към 31 декември 2020 година запасите от въглеводороди на компанията в Русия в категории A+B1+C1 (руска класификация) възлизат на 33 574 милиарда кубически метра природен газ, 1494милиона тона газов кондензат и 2023,8 милиона тона нефт.

Нека прибавим и Единната система за газоснабдяване на “Газпром”, която включва повече от 151 000 км магистрални газопроводи и разклонения, 256 компресорни станции, 23 подземни складове за газ с общ деен потенциал от 76 милиарда кубически метра осигурявайки контролиране на сезонните промени в търсенето. Инфраструктурата не е на ниска цена актив, само че си заслужава.

Сега има късмет да се поправя съотношението на цените, в това число на фондовите тържища, на материалната и нематериалната „ нова стопанска система “. Основната им разлика е дефинирана от блогъра Виктор Мамай: „ Епъл”, “Гугъл”, “Майкрософт”, “Фейсбук”... Всички тези предприятия са инфраструктурни обекти на света на бъдещето. А високата им капитализация не е нищо друго с изключение на финансов балон, основан за създаване на „ Нова инфраструктура”. Освен това финансирането идва от трети страни по схемата на финансова пирамида.”

Според създателя, когато софтуерните империи завладеят целия свят, ще пристигна границата на екстензивното развиване и ще настъпи величествен срив на фондовия пазар. И тогава „ фирмите от „ новата стопанска система “ ще стартират да изпитват проблеми с финансирането на активността си, те не живеят от икономическата си активност, а от емисия на акции “. В вероятност това значи, както се показват брокерите, че корекцията е неизбежна.

Оръжия в санкционната война

„ Само няколко седмици след въвеждането на „ адските “ наказания против Русия се оказа, както се очакваше, че те се връщат на Запад като бумеранг “, разяснява заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Имаше ли опция на симетричния отговор на „ адските наказания “? Възможно ли беше да се стегнат коланите, да се седне и изчака? Едва ли.

Точката на бифуркация в връзките сред Запада и Русия е премината. Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели пред кореспонденти на 30 март: „ Това, което преди се наричаше русофобия, през днешния ден към този момент е мейнстрийм, през днешния ден към този момент се приема като действителност, в която действаме “. Или, по думите на Сергей Лавров, имаше „ детонация на пещерна русофобия “.

Беше разкрита задачата за осъществяване на „ хърватския сюжет “ за ДНР и ЛНР, която се приготвяше от осем години: с изключение на да въвлече Русия във въоръжен спор с недоволна Украйна, организирането на „ цветна гражданска война “ за смяна на политическата система. Това се чете в подтекста на речта на Джо Байдън във Варшава, където той сподели без заобиколки: „ Путин не може да остане на власт “.

Според някогашния претендент за президент на Съединени американски щати Тулси Габард, „ Президентът Байдън просто разгласи на глас задачите на своята администрация, които са да промени властта в Русия, да в профил Путин от власт. Те извършват задачата си, като вредят на съветското население, надявайки се, че съветските жители или военните ще се надигнат и ще смъкват държавното управление си и ще се отърват от Путин.”

Неслучайно Сергей Лавров назова протичащото се предопределен и преломен миг в историята, когато се взема решение дали Русия ще остане на политическата карта на света.

Във война за оцеляване би било безпричинно лековерие, непростима уязвимост на волята да не се прибягва до най-ефективните ограничения за увещание. Включително потреблението на износа на въглеводороди като оръжие в санкционната война, отприщена от Запада против Русия.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР