На 30 юни Министерството на правосъдието ще е готово с

...
На 30 юни Министерството на правосъдието ще е готово с
Коментари Харесай

На 30 юни става ясно как ще се разследва главният прокурор

На 30 юни Министерството на правораздаването ще е готово с оферти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Сред тях са и текстовете, които касаят следствието на основния прокурор. Това сподели заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев. И даде обещание това да стане без значение дали има държавно управление или не.

Ако желаеме дейно следствие на основния прокурор, то би трябвало да има определен углавен арбитър от Върховния касационен съд (ВКС), счита Дечев. По думите му това би била фигура на ad hoc прокурор. Подобен модел има в Испания и Португалия, уточни той е рамките на юридически конгрес в София.

Срещаме много консервативно мислене от сътрудници, одобряват ни като авантюристи. Но ние сме уверени в правотата си и ще създадем тези промени, сподели Дечев.

Според него текстове в Закона за правосъдната власт, касаещи националния институт на правораздаването, могат да бъдат промени. Няма съображение прокурори да дефинират кой арбитър да преподава на младши съдии. Същото важи и за инспектората на Висшия правосъден съвет (ВСС) - сега прокурори и следователи могат да ревизират съдии, сподели Дечев и заключи, че това демонстрира проблем с независимостта на съда.

Антикорупционното законодателство опонира на Конституцията, сподели адв. Георги Атанасов. От Висшия адвокатски съвет пишат мнения, че редица законови промени са в прорез с главния закон, уточни Атанасов и добави, че досега няма нито едно сходно мнение от страна на прокуратурата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР