На 30 януари в Ритуалната зала на Община Габрово се

...
На 30 януари в Ритуалната зала на Община Габрово се
Коментари Харесай

В Община Габрово се сътоя среща с регистрирани сдружения на собственици във връзка с новата програма за саниране

На 30 януари в Ритуалната зала на Община Габрово се състоя тематична среща с представители на регистрирани Сдружения на притежателите, които имат направен или са в развой на правене на механически паспорти, енергийни обследвания и техническо проучване по отношение на реализирането на отворената за кандидатстване процедура „ ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД -ЕТАП I “. В рамките на срещата Тодор Попов – Директор дирекция АПИО показа изискванията за кандидатстване, критериите за оценка и опциите за влияние върху тях, както и процеса по кандидатстване и утвърждение на плановете, след което дава отговор на съответни въпроси.

Най – значимото от срещата, показано в резюме:

За да кандидатствате би трябвало да имате поради, че Вашата жилищна постройка следва да дава отговор на пет съществени условия, а точно:

да е с повече от 4 независими обекта, принадлежащи на повече от 1 притежател, и да е проектирана преди 26.04.1999 година;

минимум 60 на 100 от нейната разгъната застроена повърхност да се заема от жилища;

да е учредено съдружие на етажната благосъстоятелност по реда на ЗУЕС;

да е осъществено проучване за определяне на техническите характерности на постройката, архитектурно снимане и направен механически паспорт;

да е осъществено проучване за енергийна успеваемост и публикуван годен документ за енергийни характерности на постройка в употреба, направени по реда на член 48 от ЗЕЕ, за всяка постройка включена в предложението;

Критериите, по които ще бъде осъществено класирането за саниране са следните:

Първи аршин „ Процент енергийно икономисване в годишното ползване на първична невъзобновяема сила вследствие на енергоспестяващите ограничения “ - носи от 10 до 25 точки, според от % икономисване на сила, който ще се реализира след въвеждането на ограниченията за енергийна успеваемост предписани в Одита за енергийна успеваемост.

Втори аршин „ Очаквано годишно понижаване на излъчванията на СО2 (екологични ползи) – тона/год. “ – носи от 10 до 25 точки и регистрира количеството спестени CO2 излъчвания за година в следствие от осъществяване на дейностите.

Трети аршин „ Ефективност на инвестицията за енергийна успеваемост като отношение на нужната инвестиция в лв. към количеството спестена първична невъзобновяема сила в kWh на годишна база – лева /kWh/г. “ – носи от 10 до 35 точки, като регистрира успеваемостта на инвестицията т.е. съотношението на вложените средства по отношение на спестеното количество сила.

Четвърти аршин „ Целесъобразност на инвестицията за енергийна успеваемост като разгъната застроена повърхност на сградата/блок-секцията/групата от блок-секции “ - носи от 10 до 20 точки и регистрира размера на постройката, т.е. разгърнатата застроена повърхност на кандидатстващата единица.

Пети критерии „ Ниво на ангажираност на членовете на Европейски Съюз в Секретен сътрудник към осъществяването на плана “ – регистрира членовете участващи в сдружението, посредством притежаваните от тях Идеални елементи. Тук се дават точки от 10 до 25 като това е един от критериите, върху който може да се влия от Собствениците, т.е. посредством полагане на малко изпитание да се причислят нови членове, тъй че да се завоюват повече точки по този аршин.

Допълнителни точки се дават и за постройка, която ще реализира клас енергопотребление „ А “ или „ постройка с близо до нулево ползване на сила “ след осъществяването на включените в отчета от енергийното проучване ограничения – 10 точки, както и в случай че постройката попада в план, който планува осъществяването на ограничения допринасящи за общия архитектурен образ на града в сходство с утвърдена от общинската администрация наредба/указания.

Крайният период за кандидатстване по актуалната процедура е 31.05.2023 година

Необходими документи

Отговори на сложени въпроси

- Съществува ли изискването компаниите за енергийно проучване да не се занимават със здания по-малки от 3 х.кв.м разг.площ, както една от въпросните компании е дала отговор на кооперация?

Няма такова условие, компаниите които правят обследванията са частни и това им дава свободата да дават отговор по метод, който намират за добре. Факт е, че при тези здания с оглед упоменатия към този момент четвърти аршин имат по-малко точки, само че пък за сметка на това при тях може по елементарно да се доближи оптималния брой точки по критерии 5 – ангажираност към осъществяването на плана.

- Кой прави класирането? Какъв ще е контролът на решенията им?

Класирането на плановете се прави след приключване на периода (31.05.2023 година) за кандидатстване. Съгласно насоките, ще се прави едно национално класиране от ръководещия орган – Министерство на регионалното развитие, като класирането ще се прави на база изброените към този момент критерии, които положителни или неприятни са задоволително справедливи. Не е планувана процедура по обжалване.

- Колко и по какъв начин ще се дефинират средствата за Габрово от европейско финансиране?За Община Габрово е избран оптимален размер на отпуснати средства в размер на 30 милиона. Това не е обещан или заделен за Общината запас, а оптималният, до който ще се утвърждават планове на Община Габрово. В хода на осъществяване на процедурата е допустимо преразпределение на средства, като може да се провиснал и още.Проектната ни подготвеност и интензивността на жителите не ни дава съображение да мислим, че няма да имаме опция даПодкрепатаима отношение при критерии пети, само че там се регистрира %, с който е основано сдружението.

достигнем тази сума.

- Какъв дял има в класирането 100%-та поддръжка за саниране изразена и протоколирана на общото заседание на етажна благосъстоятелност?

Подкрепатаима отношение при критерийпети, само че там се регистрира %, с който е основано сдружението. Ако то не е със 100 % Общините имаме право да пожелаваме заявления от останалите притежатели на независими обекти за обезпечаване на достъп, което би дало успокоение на общините в качеството им на Водещ сътрудник, за едно безпроблемно протичане на процесите при одобрение на съответнатасграда.

Цялата налична информация, документи и стъпки за кандидатстване могат да бъдат открити на интернет страницата на общинската администрация в секция „ Актуално “, раздел „ Енергийна успеваемост “НОВА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩАТА 2022г. | Община Габрово (gabrovo.bg)

За информация и уточнения по процедуратаКонтакти | Община Габрово (gabrovo.bg).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР