На 30 септември в София пристигна Михайло Сидоржевский – председател

...
На 30 септември в София пристигна Михайло Сидоржевский – председател
Коментари Харесай

Украинска делегация е на гости на Асоциацията на софийските писатели

На 30 септември в София дойде Михайло Сидоржевский – ръководител на Всеукраинския съюз на писателите, съпроводен от Олександр Гордон (зам.-председател) и Инна Ковалчук (творчески секретар).
 Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели) и Михайло Сидоржевский (председател на Всеукраинския съюз на писателите) Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели) и Михайло Сидоржевский (председател на Всеукраинския съюз на писателите)
Делегацията беше призната от Захари Иванов – ръководител на Асоциацията на софийските писатели. Проведоха се диалози за взаимна активност: след 15 октомври в София ще дойде млад украински публицист, който ще учи български език, ще се запознае с водещи наши писатели и ще се включи в преводаческа лаборатория, посредством която български поети ще доближат до украинските издатели. На разменни начала от януари 2019 година в Киев ще се образова млад български публицист, който да опознае украинската литература и да стартира да превежда. Михайло Сидоржевский срещна Захари Иванов с работата на ръководената от него организация, както и за проблемите, които украинската писателска колегия ще взема решение на идния през октомври постоянен конгрес. За разлика от противоборствата сред писателските съюзи у нас, в Украйна литературният живот е обединен.

На 1 октомври последва среща в посолството на Украйна с дипломат Виталий Москаленко. Беше контрактувано, че посредством взаимен план сред посолството, Столична община и Асоциацията на софийските писатели в покрайнините на София ще бъде подложен барелеф на Леся Украинка – видна украинска поетеса, живяла през 1894-1895 година в с. Владая при чичо си Михайло Драгоманов – академик, публицист, учител в Софийския университет (1889 – 1895). Той е създател дружно с проф. Иван Шишманов на научното издание „ Сборник за национални умотворения, просвета и книжнина ”. Посланик Москаленко съобщи: „ Щастлив съм, че точно с такива надарени създатели се срещам! Това е първата културна демонстрация от интернационален темперамент, откогато съм встъпил публично в служба. Предлагам през май 2019 година, когато ще се организира Международният фестивал „ Тарас Шевченко “ в Украйна, една огромна група от български писатели да направи историческа обиколка в моята страна. Ще спомагам и за издаване на антология на българската лирика на украински език “. В договарянията взе присъединяване и Анна Багряна, украинска поетеса, която от 7 години живее в България.

Делегацията е у нас към този момент цяла седмица и преди да пристигна в София, взе участие във фестивални прояви на Съюза на самостоятелните писатели, провели се в Копривщица и Пловдив под управлението на Марин Кадиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР