На 3-ти и 4-ти ноемврив Регионален исторически музей - Плевен

...
На 3-ти и 4-ти ноемврив Регионален исторически музей - Плевен
Коментари Харесай

С научна конференция отдел Природа в РИМ - Плевен отбеляза 55 г. от създаването си

На 3-ти и 4-ти ноемврив Регионален исторически музей - Плевен се организира научна конференция на тематика: " Музеят - пресечна точка на експонати и нововъведения по пътя към екологичните провокации пред природата " под научното управление на проф. доктор Росен Цонев. Събитието откри проф. д.б.н. Златозар Боев.

" Преработването на ресурсите на природата и нейното увреждане неведнъж надвишават резултата от световните ни старания за тяхното минимизиране.

Първото изискване за запазване на природата е, тя да се познава. От тук произтича и директната и основополагаща връзка на нашите природонаучни музеи с разрешаването на този всепланетарен проблем.

За всяка нация музеите, библиотеките и архивите са главните хранители на националното материалнои културно завещание. Те са крепителите на материалните основи на националната еднаквост, а който не вижда мястото и ролята на природонаучните музеи в това основно за всеки народ занятие, е просто кьорав субект от от пещерните времена, озовал се в 21-ви век.

Настоящата двудневна научна конференция ще е един следващ принос в опознаването на тази толкоз настояща активност на природонаучните музеи в страната. В изискванията на недофинансиране, неокомплектования щат на сътрудниците, непълен и стар сграден фонд и материална база, и всевъзможни други проблеми, експертите в природонаучните музеи в България устояват на несгодите на времето, с помощта на любовта им към работата, интереса към природознанието и загрижеността им към природата.

Широкото разпространение на съкровищницата на българската природа измежду обществеността е единственият правилен път към нейното опознаване и оопазване. Убеден съм, че ролята на природонаучните музeи занапред ще нараства ", сподели в умозаключение проф. Боев.

Поводът за научното събитиебеше навършването на 55 години от основаването на отдел " Природа " при РИМ - Плевен.

Първата презентация на проф. доктор Росен Цонев (Биологически факултет, СУ " Св. Кл. Охридски " ), Румянка Балева и Иван Първанов (отдел " Природа " РИМ-Плевен) на тематика: " Учени и природолюбители от град Плевен с принос за развиването на естествените науки в страната и ролята на отдел " Природа " при РИМ-Плевен за изследване и разпространение на естественото благосъстояние на Централна Северна България " показа началник отдел " Природа " - Румянка Балева.

Темата на конференцията предизвика интереса на доста музейни експерти от Национален природонаучен музей-София; Регионален исторически музей-Бургас; Регионален исторически музей-Русе; Природонаучен музей-Черни Осъм; Исторически музей-Бяла черква; Регионален природонаучен музей-Пловдив, академични преподаватели и природозащитни организации от страната като: ИБЕИ при БАН; МУ-Плевен; Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани " - Стара Загора, Тракийски университет; Ветеринарномедицински факултет към Тракийски университет; Оперативна програма " Паркове и градини " -София; РИОСВ-Плевен; Басейнова дирекция Дунавски район-Плевен.

Поставените цели са: да се обсъдят и споделят положителни практики, отзиви, нови хрумвания, проучвателен опит, проблеми в областта на природозащитата и развиването на музеите, като социално-културни центрове и туристически дестинации.

Обръща се внимание и на приноса на учени и природолюбители от гр. Плевен за развиването на естествените науки и ролята на отдел " Природа " при РИМ-Плевен за изследване и разпространение на естественото благосъстояние на Централна Северна България.

Събитието продължи и на идващия ден - 4-ти ноември.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР