На 3-ти август в 22:48 часа от космическия център Танегашима

...
На 3-ти август в 22:48 часа от космическия център Танегашима
Коментари Харесай

Япония изстреля говорещ робот в космоса!

На 3-ти август в 22:48 часа от галактическия център Танегашима в Япония излетя ракетата H-IIB с галактически транспортен съд HTV-4 по направление към “Международната галактическа станция ”. Товарният галактически транспортен съд носи на борда си храна, научни опити … и един дребен пасажер.

На борда на кораба се намира човекоподобният робот Киробо. Името на робота произлиза от японската дума “кибо ”, която значи “надежда ”, и от думата “робот ”.

Киробо не е първият човекоподобен робот, който лети в космоса – през 2011 година на борда на “Международната галактическа станция ” беше доставен Робонавт, създаден от НАСА. Киробо е по-малък от родственика си Робонавт, само че за сметка на това има опция, която Робонавт не има. А точно, че Киробо може да беседва чрез човешка тирада.

 Kirobo project

Японският робот Киробо се трансформира в първия говорещ човекоподобен робот, който доближи космоса! Image credit: Kibo Robot Project

Точно по този начин – Киробо може да разпознава гласа на събеседника си, неговото лице, да разпознава страсти и да беседва на японски език.

Роботът ще бъде тестван в диалог през този месец или идващия, само че неговият същински сътрудник към момента не е дошъл на станцията. През месец ноември ще излети японският астронавт Коичи Уаката. След като двамата проведат диалог, Киробо ще се върне назад на Земята през декември.

Космическият транспортен съд с Киробо HTV-4 в този момент е в свободен галактически полет. На 9-ти август (петък) той ще бъде захванат от роботизираната ръка на станцията и ще бъде прикачен към нея.

 Japanese Lunar Base

Предложената от Япония роботизирана лунна база, която би трябвало да е подготвена към 2020 година. Image credit: JAXA

С полета на Киробо излиза наяве, че Япония съществено се интересува от проучването на космоса и от развиването на роботизирана технология. Страната има и много по-амбициозни цели. През 2010 година беше оповестено, че до края на десетилетието се чака да бъде издигната японска роботизирана база на Луната – основана от роботи и предопределена за роботи. Засега не е ясно дали проектът ще се извърши и по какъв начин Япония ще обезпечи финансиране – само че е явно, че в страната има голям хъс и предпочитание за велики галактически достижения.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР