На 3 май, вторник, ще бъде даден стартът на строежа

...
На 3 май, вторник, ще бъде даден стартът на строежа
Коментари Харесай

Тръгва строежът на LNG терминала с български дял край Александруполис

На 3 май, вторник, ще бъде даден стартът на градежа на терминала за регазификация на полутечен природен газ край гръцкото пристанище Александруполис, с което 20-процентен дял има българският газов оператор " Булгартрансгаз ". В церемонията ще вземат участие гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и българският му сътрудник Кирил Петков, оповестиха от държавната пресслужба.

Петков ще употребява опцията да ревизира и по какъв начин върви изгърждането на междусистемната газова връзка Комотини-Стара Загора. Настоящата енергийна рецесия, обвързвана с войната в Украйна и спирането на доставките за някои страни от страна на " Газпром ", акцентират стратегическото значение на инвестицията в терминала както за България, като и за Европа като цяло, показват от кабинета.

От сряда България не получава съветска газ поради отвод да заплаща в рубли и компенсира спрените доставки с такива най-вече от Гърция и ги придвижва през съществуващата връзка сред българската и гръцката газова система " Кулата-Сидирокастро ". При стартиране в употреба на тръбата Комотини-Стара Загора ще може да усили доставикте си на азерски газ, коит сега получава в повърхностен размер.

От бъдещото оборудване край Александруполис, което се чака да бъде подготвена до края на 2023 година, пък държавният снабдител " Булгаргаз " възнамерява да внася 500 млн. куб. м годишно. Дружеството резервира подобен потенциал за интервал от 10 години.

Като цяло контрактуваният потенциал за регазификация е една втора от техническите благоприятни условия на оборудването, които са общо 5.5 милиарда куб. м. на година. В плана вземат участие също с по 20-процентен дял кипърският оператор на танкери " ГазЛог " (GasLog Cyprus Investments Ltd), гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA) и ДЕСФА (DESFA) и семейството Копелузу, която е основател на плана.

Съоръжението се прави оценка на 382 млн. евро, 166.7 млн. евро от тях ще бъдат обезпечени от гръцката Оперативна стратегия " Конкурентоспособност, предприемачество и нововъведения 2014-2020 " (EPAnEK) с обществени разноски. Инвестиционното присъединяване на " Булгартрансгаз " се пресмята на 16.6 млн. евро.

Плаващата платформа за предпазване и регазификация на полутечен природен газ, която ще се построи край Александруполис ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция с 28-километров газопровод и по този начин суровината ще може да доближава до пазарите на Гърция и България и по-широкия район на Румъния, Сърбия и Северна Македония, Молдова и Украйна.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР