На 3 и 4 март 2023 г. Министерството на туризма,

...
На 3 и 4 март 2023 г. Министерството на туризма,
Коментари Харесай

Нови проверки срещу нелегалните практики и сивия сектор в туристическите услуги

На 3 и 4 март 2023 година Министерството на туризма, взаимно със чиновници на Комисията за отбрана на потребителите, Икономическа полиция и ИА „ Автомобилна администрация “ направиха нови инспекции против незаконните практики и сивия бранш в туристическите услуги - този път инспекциите бяха на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

Бяха тествани 17 рейса, пренасящи туристи в посока Турция. На сдруженията бе осъществена инспекция в Националния туристически указател (НТР) за регламентирано осъществяване на туроператорска активност.

Установено е, че 12 рейса пътуват по проведено туристическо пътешестване с регистрирани туроператори, на които е осъществена инспекция в регистъра за съществуването на годно подписан контракт за застраховка „ Отговорност на туроператора “. Направена е инспекция също при осъществяването на активността туроператорите имат ли подписани контракти с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. Извършена е инспекция в Научно-техническо разузнаване и на 5 броя лица, съпътстващи туристите, които упражняват специалността „ екскурзовод “.

В резултат на осъществената инспекция са формирани 16 броя протокола от Комисия за отбрана на потребителите взаимно с представител на Министерство на туризма и представител на Икономическа полиция.

Установени са следните нарушавания:

Съставени са 5 Акта за открито административно нарушени (АУАН) на превозвачи от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “.

При инспекцията е открито, че едно от лицата, упражняващо специалността „ екскурзовод “, прави нерегламентирана активност, защото не попада в Научно-техническо разузнаване. На лицето ще бъде формиран и връчени АУАН от Комисия за отбрана на потребителите. Установено е и нарушаване на дееспособен екскурзовод, който не носи на видно място идентификационната си карта и не удостоверява идентификацията си. На лицето е изтънчено да показа в КЗП идентификационната си карта.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР