На 3 април 1860 г. цариградските българи провеждат акция, която

...
На 3 април 1860 г. цариградските българи провеждат акция, която
Коментари Харесай

3 април 1860 г. Великденската акция

На 3 април 1860 година цариградските българи организират акция, която е един от върховите моменти в българските възрожденски битки - за първи път е отслужена църковна работа на български език в Цариград.

С това се слага началото на битката за църковна самостоятелност и отделянето на българската черква от гръцката патриаршия.

Денят на Възкресение Христово надали е бил селекциониран инцидентно. По това време българите се намирали в изострен спор с католическите домогвания на Изток. Те трябвало да лавират сред всички велики сили, да се борят с могъщата патриаршия, правоприемник на византийското минало, и внимателно да заобикалят Високата врата.

Празникът Възкресение Христово бил изключително подобаващ за сходни дейности, демонстриращи самостоятелност. В цариградската черква " Свети Стефан " при църковната работа свещеник Иларион Макариополски не загатва името на Вселенския гръцки патриарх. По този метод Българската православна черква се отделя от Гръцката патриаршия.

В националния ни календар датата 3 април е към момента бяло поле.

Самият Георги С. Раковски прави оценка станалото на този ден високо, като твърди, че в новия български календар 3 април би трябвало да се уважава като един от най-големите празници, свързани с нашата народност.

С това изказване Раковски най-вероятно е желал да прикове вниманието на българите към един от най-важните дни в новото им летоброене, само че след последвалите в историята ни събития, българският календар се запълва с доста значими дати и сякаш тази дата към момента не е намерила своето място.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР