На 29 януари грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили подаде оставка, като

...
На 29 януари грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили подаде оставка, като
Коментари Харесай

Грузинският премиер подаде оставка на фона на задаващи се избори

На 29 януари грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили подаде оставка, като съобщи, че желае да даде време на заместника си да се приготви за парламентарните избори, които би трябвало да се проведат в южнокавказката страна през октомври, заяви EURACTIV.


Гарибашвили заяви, че му е препоръчан постът на водач на ръководещата партия " Грузинска фантазия ", който съгласно него ще бъде разискван на конгреса на партията на 1 февруари.

Грузинските медии, в това число телевизионни канали, свързани както с държавното управление, по този начин и с опозицията, оповестиха, че Иракли Кобахидзе, актуалният водач на " Грузинска фантазия ", ще наследи Гарибашвили на поста министър-председател - нещо, доказано от източник, непосредствен до партията.

Директорът на мозъчния концерн " Грузински институт за политика " Корнели Какачия съобщи, че промяната на министър-председателя надали ще докара до промени в политиката и има за цел на първо място да укрепи ръководещия блок преди изборите.

Какачиа съобщи, че Кобахидзе е придобил репутацията на " коренен представител " против съперниците на държавното управление.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че " Грузинска фантазия " е най-популярната партия в страната, само че е изгубила поддръжка от 2020 година насам, когато завоюва болшинство в законодателния орган.

През декември Грузия реализира дългогодишната си цел да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, макар че връзките със Запада бяха обтегнати от обвиняванията в властнически трендове и задълбочаването на връзките на Грузия с Русия.

Под управлението на отиващия си Гарибашвили кавказката страна отхвърли да наложи наказания на Москва поради войната ѝ в Украйна, като в същото време възвърне директните въздушни връзки с Русия за първи път от 2019 година насам.

„ Грузинска фантазия “ твърди, че е за участие в Европейски Съюз и НАТО, които са извънредно известни в Грузия.

Опозицията упреква ръководещата партия, че скрито поддържа Русия.

„ Грузинска фантазия “ е учредена от най-богатия човек в Грузия, Бидзина Иванишвили, който е натрупал благосъстоянието си в Русия. В последния ден на 2023 година Иванишвили публично разгласи, че се завръща в политиката за трети път, повече от десетилетие откакто основа " Грузинска фантазия ".

Грузинските управляващи са подложени на възходяща интернационална рецензия поради хипотетичното оттегляне от демокрацията, което вреди на връзките на Тбилиси с Брюксел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР