На 29-ти юни в Исторически музей-Етрополе бе по повод празника

...
На 29-ти юни в Исторически музей-Етрополе бе по повод празника
Коментари Харесай

В Етрополе откриха изложба „Богатството на Троянската керамика“

На 29-ти юни в Исторически музей-Етрополе бе във връзка празника на града бе открита гостуваща галерия на музея на художествените занаяти град Троян  „ Богатството на Троянската керамика “.  

Откриването стартира с едно прелестно гайдарско осъществяване на Никола Стоев от с. Антон.

Гости на мероприятието бяха госпожа Станка Димитрова – заместник-кмет на Община Етрополе, господин Христо Андреев – ръководител на читалищното настоятелство към НЧ „ Тодор Пеев-1871 “ град Етрополе, представители на общинска администрация, институции и жители.

Мобилната галерия „ Богатството на троянската керамика “ се състои от 20 броя табла с богат текстов и снимков материал и от близо 90 броя експонати от фондовете на Музея на занаятите. Проследяват развиването на грънчарството в Троянско – типове форми и декорации; пазарите и панаирите; специфичните съдове, които се употребяват за предпазване и пиянство на ракия. Всеки един от тях носи история за развиието на троянската керамика в интервала от края на 19-ти до 70-те години на 20-ти век.

Грънчарството се развива като поминък в троянско към средата на 19 ти век в махалата „ Грънчер “ село Терзийско. Предполага се, че тук са се заселили бежанци от други елементи на страната и са го донесли със себе си, по този начин последователно с развива и популяризира в цялата Троянска област. В интервала след освобождението грънчарството в троянско продължава развиването си. През 1911 година се открива Грънчарското учебно заведение в Троян. До средата на 19-ти век се оформя Троянската школа по керамика. С различим присъщ жанр тя резервира старите форми и претекстове и ги приспособява към актуалните усети и търсения. Създава се присъщата троянска шарка. Музеят на занаятите има най-богатия фонд Керамика на територията на България – близо 6000 единици.

За настроението на всички присъстващи се погрижиха Женска вокална група „ Димана “, Вокална група „ Оренда “, Тамбурашка група „ Игриви струни “, Детска вокална група „ Звездица “ към НЧ „ Тодор Пеев-1871 “.

Заместник-кметът на Община етрополе госпожа Станка Димитрова откри изложбата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР