На 29-ти август в Института по лозарство и винарство/ИЛВ/ в

...
На 29-ти август в Института по лозарство и винарство/ИЛВ/ в
Коментари Харесай

ИЛВ - Плевен отбеляза 120 г. от създаването си с Открит ден и специална програма

На 29-ти август в Института по лозарство и винарство/ИЛВ/ в Плевен се организира Открит ден на десертното и винено грозде.

Учените от единствения по рода си институт в страната посветиха събитието и на 120 години от основаването му.

Тържественото събитие беше намерено в 10:00 часа от шефа на ИЛВ – Плевен доцент Емил Цветанов, след което последва представянето на научни отчети, показващи дейностите в отдел „ Селекция, винарство и химия “, отдел „ Технологии и растителна отбрана “. Под заглавието „ Ярка диря в българската лозарска просвета “, проф. Мирослав Иванов описа мемоари за член сътрудник проф. Минчо Кондарев, на който са кръстени едни от най-ароматните и вкусни сортове грозде у нас.

Като част от програмата на събитието, зам.-председателят на Селскостопанска академия, проф. Виолета Божанова показа плана „ Към земеделие без пестициди: Европейска мрежа за резистентност “.

„ Селскостопанска академия и Институтът по лозарство и винарство в Плевен са извънредно нужни на обществото, включително и на политиците, защото администрацията има все по-малка опция за съществени разбори и следва по-често към този момент да се постанова в България, а и в Европа да се вземат даже и политически решения, които са учредени на научни данни.

Чрез плана „ Към земеделие без пестициди: Европейска мрежа за резистентност “ ще се опитаме да проучваме всички благоприятни условия в Европа, а и по света, които са свързани с използването на агро-екологични правила, както и на цифровизация да вземем за пример. Ще се опитаме да маркираме и слабостите и провокациите, които стоят пред нас, с цел да можем да вземем за пример след 20 години да преминем към нова „ парадигма “ на земеделие “, сподели още проф. Виолета Божанова.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен е теоретичен институт на Селскостопанска академия, основан през 1902 година с решение на Министерството на земеделието и търговията като Държавна опитна станция по лозарство и винарство.

Това е първото научноизследователско институция в региона на лозарството и винарството в България и пето в света, след тези в Русия (1828), Италия (1872), Франция (1874) и Унгария (1898).

С декрет на ХХV-то Народно заседание от 1 януари 1944 година, станцията е преобразувана в Лозаро-винарски умел институт със седалище в Плевен.

В института са селекционирани 36 сорта (21 винени, 15 десертни) и 5 клона. Разработени са технологии за произвеждане на лозов посадъчен материал, грозде и вино, технологии за битка с заболяванията, неприятелите и плевелите. Създадена е и се поддържа най-голямата ампелографска сбирка на Балканите с 1865 сортонаименования.

Институтът е участник в Европейската мрежа за запазване на растителните генетични запаси.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР