На 29 и 30 октомври 2022 г. от 10.00 ч.

...
На 29 и 30 октомври 2022 г. от 10.00 ч.
Коментари Харесай

Спешъл Олимпикс България е домакин на международен баскетболен лагер за атлети с интелектуали затруднения

На 29 и 30 октомври 2022 година от 10.00 ч. в баскетболната зала на Национална спортна академия „ Васил Левски " ще се организира интернационален лагер по баскетбол за спортисти с интелектуални усложнения от Испания, Англия, Швеция и България. Събитието се провежда от Спешъл Олимпикс България в границите на плана „ Приобщаващ баскетбол – от вкъщи до игрището ", финансиран по стратегия Еразъм + на Европейския съюз.

Лагерът ще бъде публично открит в 10.00 ч. на 29 октомври 2022. Атлети с интелектуални усложнения от четирите партньорски организации, дружно с сътрудници без такива, както и техните треньори ще вземат участие в демонстрационна подготовка и оценка на самостоятелни умения. Лагерът ще бъде закрит с другарски шампионат на 30 октомври 2022, който също е с начало 10.00 ч.

Целта на спортните лагери е да се обмени опит в методологии и техники за работа с младежи с интелектуални усложнения в региона на спорта. Целта на плана е да се създаде обща методология за интеграция и приобщаване посредством баскетбол на младежи в  неравностойно състояние в учебна възраст, която е използвана ъв всяка от партньорските страни.

Лагерът по приобщаващ баскетбол в България е четвърти за участващите тимове, след извършените през 2022 година в Аликанте (Испания), Хускварна (Швеция) и Бирмингам (Великобритания). Тогава домакини на лагерите бяха координаторът на плана Fundación Lucentum Baloncesto Alicante de la Comunitat Valenciana, Испания и сътрудниците: Баскетболен клуб на Бирмингам и Баскетболен клуб (Wetterbygden Basketball), Швеция.

Организаторите припомнят, че програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България започва през 2017 година за основаване на нови благоприятни условия за достъп до спорт на хора с интелектуални усложнения и смяна на живота им посредством баскетбола.

" С поддръжката на Национална спортна академия „ Васил Левски " и персонално на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха основани условия за постоянни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за надпревари на обединявания тим по баскетбол. Подготовката на спортистите се реализира под управлението на проф. Мариана Борукова, доцент Стефка Джобова и гл, ас. Ивелина Кирилова и съпричастието на студенти от двете катедри на спортната академия. Отборът означи няколко звездни интернационалните участия на ФИБА Open 2019 и 2022 и стана златен медалист на първия европейски баскетболен шампионат за спортисти с интелектуални усложнения и техни сътрудници без такива, извършен в Сансеполкро, Италия на 15-16 октомври 2022 година Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, поддръжката на господин Георги Глушков и госпожа Сара Велкова Хънт, баскетболната общественост в България неведнъж засвидетелства съпричастие към напъните на треньори, спортисти и сътрудници за развиването на баскетбола за всички. През май 2022 година Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и документ за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати ", описаха от Спешъл Олимпикс в България.

Програмата на Спешъл Олимпикс в България започва през 1994 година и от този момент провежда целогодишно спортно-състезателна активност в разнообразни спортове за деца и възрастни с интелектуални усложнения. 





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР