На 29 август Българската православна църква почита паметта на св.

...
На 29 август Българската православна църква почита паметта на св.
Коментари Харесай

Днес е Секновение, лятото си отива

На 29 август Българската православна черква уважава паметта на св. Йоан Кръстител.

Това е вторият летен празник на християнския светец, който се назовава още Секновение. Смята се, че през днешния ден се сече лятото, секат се денят и нощта – стават равни.

Празникът се смята за завършек на лятото.

Той напълно носи белезите на временен интервал – сред лятото и есента, и заради това в националната визия е извънредно рисков. Движението на влечугите и бродещите вредоносни демони маркират интервал на безпорядък.

На Секновение водата и времето стартират да застудяват, по тази причина никой не трябва да се къпе в реките. На този ден се съблюдава непоколебим пост. По прилика с пролятата кръв на светеца е неразрешена потреблението на алено вино, на червени плодове и зеленчуци.

Не би трябвало да се работи и да не се стартира нищо ново.

В чисто християнски проект празникът носи концепцията за цикличността, тъй като с останалите два дни, отдадени на Йоан Кръстител, се образува една система – раждане (Еньовден – 24 юни), кръщаване (Ивановден – 7 януари) и гибел (отсичане на главата му – 29 август).

Когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че към този момент се е родил неговият наследник Христос, който скоро самичък ще стартира да учи хората.И по този начин, Йоан почнал да приказва на хората. Нарекли го Предтеча, тъй като вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан доста хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им дал прошка осъщественото.Когато Христос пристигнал при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той траял и по-късно да проповядва учението на Исус.

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така ужасно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия приятел и съидейник на Христос.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР