На 28 март Драматичен театър Стоян Бъчваров“ ще представи най-новата

...
На 28 март Драматичен театър Стоян Бъчваров“ ще представи най-новата
Коментари Харесай

„Дамата с камелиите“ през призмата на съвременността | Премиера на Варненския драматичен театър на 28 март 2022 година

На 28 март Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ ще показа най-новата си премиера „ Дамата с камелиите “ от Александър Дюма-син. Режисурата е дело на Маргарита Мачева, която за пръв път от 4 години слага на друга сцена, с изключение на в Благоевградския трагичен спектакъл „ Никола Вапцаров “, на който е шеф. Още като асистентка на проф. Пламен Марков в емблематичната варненска режисура на „ Ричард Трети “ от Шекспир (2012), тя демонстрира афинитет към класическата драматургия и акомодацията на типичен романи, пречупени през призмата на съвременността. Със същата настройка тя подхожда в този момент и към „ Дамата с камелиите “ като „ роман за оня момент, в който щастието те допира за малко и след това изчезва. Разказ за пропуснатите благоприятни условия. За невъзможните избори. За разминаването с другия. Спектакълът е опит за дисекция на предишното, сглобяващ части от липсващ живот, с цел да си отговорим на въпроса за какво проваляме сами препоръчаната ни опция за благополучие и търсим път обратно, когато към този момент е прекомерно късно. “

За ролята на Маргьорит Готие режисьорката се стопира на обаятелната Христина Джурова. „ Нашата Маргьорит, е рядко срещан гений. Тя е доста млада, само че има извънредно прецизен нюх за деяние, за психически развой, доста мощна актриса с вярна сензитивност и огромна мощност на сцената “, акцентира Маргарита Мачева.

Само за година и половина Христина Джурова построи стремителна кариера на варненска сцена с 9 функции, измежду които нейната Констанца Вебер, брачната половинка на Моцарт в „ Амадеус “ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, получи номинация ИКАР за поддържаща роля. И единствено един ден след връчването на премиите ИКАР в Световния ден на театъра 27 март в София, на 28 март тя ще се превъплъти във Варна в Маргьорит Готие, първата й основна, освен това обемна, роля.

Не по-малко разчувствуван за първата си изява в основна роля като Арман Дювал е и Недялко Стефанов, също забавен млад артист от варненската натрупа. Двамата с Христина имат финес и мощ, една рядка композиция, която съгласно Маргарита Мачева ще ги трансформира в безапелационна двойка на сцената. Наред с именития Стоян Радев - Граф дьо Валвий, вземат участие Веселина Михалкова – Прюданс Дюверноа, Пламен Димитров – Мосю Дювал, Александра Майдавска – Нанин, Александра Койчева – Анес, Миглена Везирова – Нишет и Константин Соколов – Сен-Годен.

Съвременната трактовка на „ Дамата с камелиите “, заложена в актьорската игра, е изведена поредно и в истинската музика на Петър Дундаков, условния сценографски подтекст на Борис Далчев и инспирираната от класиката и висшата мода костюмография на Константин Вълков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР