На 28 февруари се навършват 14 години от трагедията край

...
На 28 февруари се навършват 14 години от трагедията край
Коментари Харесай

Днес се навършват 14 години от пожара във влака София-Кардам, погубил деветима души

На 28 февруари се навършват 14 години от нещастието край гара Червен бряг, при която при пожар в кушет вагон на влака София – Кардам починаха 9 души. В огнената буря гаснат девет човешки живота, като пет от жертвите на влака-убиец са от област Добрич.

Късно вечерта на днешната дата през 2008 година два от вагоните на влака, който се движи от София за Кардам, избухват в пламъци покрай гара Червен бряг. В спалния вагон пътуват 27 души, а в кушет-вагона - 35. След като огънят лумва, влакът е спрян и стартира евакуация на пасажерите. Не всички обаче съумяват да излязат. Пламъците са загасени към 5.30 сутринта от пожарникари и тогава страшните последици стават ясни. Първоначално се счита, че жертвите са 8, само че по-късно са открити остатъци от още едно тяло.

Според заключението на пожаро-техническата експертиза, направена по време на следствието, причина за огъня е доста превишаване на допустимата температура на отоплението и възпламеняване на леснозапалими субстанции - дезодорант или парфюм. Експертите установяват и голям брой неизправности в електрическата и отоплителна система.

Причина за гибелта на всички 9 души, които са били в кушет-вагона, пък е отравяне с токсични субстанции. След това телата на пасажерите са изгорели до неразбираемост, сочат данните на съдебно-медицинската експертиза.

На 5 март в страната е разгласен Ден на народен печал за жертвите, които са разпознати публично няколко дни след нещастието: студентките Валерия Желева (20 г.), Антоанета Тодорова (22 г.), корабният инженер Даниел Вичев (25 г.), проф. Рашо Рашев - шеф на Националния археологически музей, Мая Машева, Стоян Ковачев, Калчо Стефанов, Галина Иванова и Елена Халачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР