На 28 април 1926 г. се ражда американката Харпър Ли

...
На 28 април 1926 г. се ражда американката Харпър Ли
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 28 април милионерът Денис Тито става първият космически турист

На 28 април 1926 година се ражда американката Харпър Ли – останала в историята като създател на романа „ Да убиеш присмехулник “. Книгата се трансформира в класика, а авторката получава премията „ Пулицър “. Младата Харпър пораства в годините на Голямата меланхолия и всеобщите расови предубеждения. Това поставя отпечатък върху творчеството ѝ.

В „ Да убиеш присмехулник “ автобиографичните обстоятелства най-вероятно са били повлияни от едно дело на бащата на Ли, който е юрист. Непреходната книга излиза през 1960 година и незабавно става бестселър с над 30 млн. продадени копия, а екранизацията й печели 3 награди Оскар, в това число за най-хубав сюжет. Самата Харпър Ли споделя, че в никакъв случай не е очаквала подобен голям интерес към романа си.

На днешната дата през 2001 година американският милионер Денис Тито става първият галактически екскурзиант. Той пътува на съветския „ Союз ТМ-32 “ до Международната галактическа станция. Плаща 20 млн. $ за удоволствието и необикновените гледки. Негови другари обаче допускат, че сметката е по-скромна - 12 млн. $.

Американецът остава в хрониките като първият галактически екскурзиант, който самичък си е платил билета. Тито избира да бъде именуван „ самостоятелен откривател “, а не „ екскурзиант “, тъй като е провел няколко научни опита в космоса. Милионерът евентуално има право, тъй като има тапия по астронавтика и е работил в НАСА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР