На 28.04.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) проведе втория ден

...
На 28.04.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) проведе втория ден
Коментари Харесай

"Ден на отворени врати" в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура

На 28.04.2022 година Софийска градска прокуратура (СГП) организира втория ден от самодейността " Ден на отворени порти ". Учениците от 12-ти клас при 93-то СУ " Александър Теодоров - Балан " с профил " Обществени науки " с разширено проучване на криминология и криминалистика през днешния ден бяха посетители в Следствен отдел при Софийска градска прокуратура (СО-СГП).

Илиян Танчев – завеждащ следствен отдел при СГП, одобри гостите в кабинета си. Той организира сказка с тях и ги срещна със структурата на най-големия в България Следствен отдел, мащаба на работа, разпоредбите и отговорностите на следователите, описа им за възобновяване на статута на младши следовател, с помощта на което службата се зарежда с младежи.

 Ден на отворените порти в Следствения отдел на СГП (1) Ден на отворените порти в Следствения отдел на СГП Източник: Прокуратура на Република България
Албена Ангелова – отговорник на престъпен бранш, показа на гостите по какъв начин протичат престъпните следствени дейности, сподели им " синята стая ", в която се разпитват деца, жертви на закононарушения и деца, очевидци на такива. Разказа им за работата им с психолози и задачата на основаване на стаята, а точно минимум травмиране на детето.

Николай Кръстев – отговорник на данъчния бранш и господин Николай Кръстев – основен специалист – криминалист, показаха на гостите криминалистичната лаборатория. Показано им беше по какъв начин се правят другите проби за установяване типа на наркотично вещество, другите лабораторни проби, взимане на пръстови отпечатъци, както и преносимата лаборатория, разположена в бус, цялостен с техника, благодарение на която се правят дейности по следствие на закононарушения в " полеви условия ", генераторите за ток, с помощта на които се употребяват преносим компютър и принтер надалеч от офиса. Показани им бяха и арестните пространства.

 Криминалистична лаборатория Криминалистична лаборатория Източник: Прокуратура на Република България
Капка Милева – координатор по просветителна стратегия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и Министерство на образованието и науката (МОН), показа на учениците дългогодишната работа на лекторите в нейно лице, Катя Александрова и Велислав Величков – следователи в СО-СГП, със столичните учебни заведения, които тази година са 7 на брой. Разказа им за тематиките, включени в просветителната стратегия, а точно: запознаване с устройството, структурата и състава на правосъдната система; присъединяване на малолетни лица в наказателния процес; последствия и предварителна защита на хулигански прояви, принуждение и експанзия, приложимост на наркотични субстанции и киберпрестъпления.

В тази връзка, госпожа Милева предложи 93-то СУ да бъде включено в просветителната стратегия, а гостите демонстрираха подготвеност за това. Именно с тази стратегия и с помощта на лекторите за поредна година (7-ма подред) СГП сподели своята ангажираност в сполучливото осъществяване на образованието и информираността на учащите за възстановяване на доверието към институциите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР