На 27 януари православният календар отбелязва пренасяне мощите на св.

...
На 27 януари православният календар отбелязва пренасяне мощите на св.
Коментари Харесай

Кой е Св. Йоан Златоуст

На 27 януари православният календар отбелязва преместване мощите на св. Йоан Златоуст.

Историческите летописи изсъхнало и плътно ни показват Йоан от Антиохия, наименуван Златоуст, като един от тримата космополитен учители. Другите две имена в тази популярна троица са на Василий Велики и Григорий Богослов.

Историческата и богословската просвета дават и още едно значимо сведение. Йоан Златоуст получава канонизация за светец в края на V век, а празникът му се празнува на 13 ноември и на 30 януари дружно с другите двама велики просветители. Това е денят Три Светители.

Кратките сводки не дават ясна визия за какви каузи един човек е наименуван Златоуст и какво е завещал на човечеството, с цел да бъде почетен с толкоз високи звания както от световна, по този начин и от духовна страна.

За всемирски настроените мозъци Йоан Златоуст е индивидът, оставил на поколенията най-голямо креативно завещание от всички известни богослови. Литературната активност на архиепископа на Константинопол е в действителност колосална. Тя обгръща трактати, проповеди, писма, съчинения, беседи. Това са съвсем 2 хиляди писани творби, събрани в 13 тома, представящи работата на един ослепителен разум и извънреден ерудит и мъдрец.

 Йоан Златоуст

Литературното му творчество е преведено на съвсем всички езици и надали има създател, който да е представен повече от него. На скромният по темперамент свещеник се базират генерации създатели от всички клонове на знанието като на утвърден престиж.

Прикрепеното наименование Златоуст към името му отбелязва ясно невероятното му сладкодумство, с което печели уважението на хората на първо време в родната му Антиохия. Антиохийското население по времето, в което е живял Йоан, е представлявало един необикновено цветен конгломерат от представители на всевъзможни вярвания и генезис и да бъде извоювано вниманието и уважението им е нещо, което може да бъде реализирано единствено от човек с невероятни декламаторски качества. Те му откриват пътя към по-високи отговорности.

За духовната власт и отдадените на духовни занимания хора Йоан Златоуст е същински нравствен лидер. Преминал през учението за нравствен ментор като възпитаник на богослови, през дяконска и презвитерска работа и през опита на аскетизма и отшелничеството, той доближава до архиепископски ранг. По-важното обаче е, че съумява да построи в себе си качества, които го вършат заслужен да управлява християнската черква и да даде на народа нужната му религия във времена на тествания.

Пътят до архиепископ на Константиновия град Йоан извървява стремглаво, печелейки почитание с разум и религия. Принципите си отстоява с неотстъпчивост и издръжливост по време на гоненията против вярата.

Християнската черква му отдава респект, като го канонизира за светец и пази мощите му в центъра на Вселенската патриаршия - църквата Свети Георги в Истанбул /Цариград/. Смята се за настойник на Константинопол, на ораторите и проповедниците.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР