На 27-и април изтичат мандатите на двама членове на медийния

...
На 27-и април изтичат мандатите на двама членове на медийния
Коментари Харесай

Изслушват кандидатите за СЕМ в Комисията по култура и медии в НС

На 27-и април изтичат мандатите на двама членове на медийния регулатор от тази квота - Розита Еленова и София Владимирова. За техните места номинациите са три - на юриста Симона Велева и на публицистите Пролет Велкова и Тодор Беленски.

Очаква се гласуването на кандидатурите да бъде незабавно след великденската почивка на депутатите.

Крайният период за внасяне на кандидатури от депутатите и парламентарните групи изтече преди седмица. Изслушването на претендентите в парламентарната комисия по културата и медиите е планувано в признатите от Народното събрание процедурни правила за избор на нови членове на Съвет за електронни медии.

Номинацията на " Продължаваме промяната “ е Симона Велева – специалист в областта на конституционното и медийното право. Групата я избра, откакто я изслуша дружно с журналиста Искра Ангелова, и Велева събра повече гласове.

" Възраждане " номинира журналиста Тодор Беленски.

От " Демократична България " предложиха радиожурналиста Пролет Велкова.

Първата публично импортирана кандидатура беше на телевизионния водещ Мартин Карбовски, който беше номиниран от ръководителя на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов. След бурни и спорни реакции в общественото пространство, ден откакто беше препоръчан за член на медийния регулатор, Мартин Карбовски разгласи, че се отхвърля от конкуренцията, напомнят от БНР.

До приключването на крайния период на 14 април нямаше нова номинация от " ИТН “.

Членовете на Съвета за електронни медии са петима – двама от тях се назначават от президента, а останалите трима се избират от Народното събрание. На 27-и април изтича и мандатът на Бетина Жотева, която е от президентската квота.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР