На 26 януари тържествено бе дадено началото на Международния фестивал

...
На 26 януари тържествено бе дадено началото на Международния фестивал
Коментари Харесай

Усмивки от Сурва 2024

На 26 януари тържествено бе обещано началото на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник . Тази година фестивалът означи своето.

Сурва се организира от 1966 г.  През 1985 г получава интернационален статут, а от 2015 година става част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

Това е най-големият зимен маскараден фестивал в България и Европа. Традиционно той притегля участници от цялата страна и от чужбина.
 Снимка 650966
Източник:

Над 10 000 сурвакари взеха присъединяване в тазгодишното издание. Те дефилираха пред журито на фестивала и гостите в града в продължение на три дни.

През 2024 година имаше и мощно интернационално присъединяване. 17 групи от чужбина дефилира по централния площад в Перник. Имаше представители от Гърция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Италия, Португалия и други
 Снимка 650968
Източник:

Традициите на Сурва датират от далечени краткотрайна. Те са свързани с традиции за преследване на злото.

Традиционно в Пернишко сурвакарите означават Сурва на 13 против 14 януари. Те обличат своите костюми, поставят маските си и танцуват към огън. След това обикалят от къща на къща за здраве и благодат.
 Снимка 650965
Източник:

Маскарадната обредност идва от антични времена и е съхранена като част от българския фолклор . Маските в националните вярвания пазят от зловредното въздействие на нечистите сили. Освен това българската обредна маска е източник на богата информация за другите етнографски региони.

 Сурва - дух и обичаи, излъчени от потомство на потомство
Сурва - дух и обичаи, излъчени от потомство на потомство

В Перник се организира обичайния фестивал
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР