На 26-ти ноември, Православната църквата почита паметта на СветиСтилиян Пафлагонийски,

...
На 26-ти ноември, Православната църквата почита паметта на СветиСтилиян Пафлагонийски,
Коментари Харесай

Почитаме Свети Стилиян - защитник на бебетата и децата

На 26-ти ноември, Православната църквата уважава паметта на СветиСтилиян Пафлагонийски, именуван още Детепазител, тъй като се възприема като покровител на бебетата и дребните деца.

Според неговите жития, Св. Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е вълшебен врач на децата, поради което има прозвището „ Детепазител ". На иконите най-често се изобразява по какъв начин с дясната си ръка прави " благославящ " жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка кърмаче. Почита се изключително доста като настойник на кърмачетата. Има икона в черквата на село Сатовча - Разложко, където Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета.

Според националната религия през целия ден не се работи нищо у дома, с цел да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

На този ден имен ден честват всички, които носят името Стилиян /означава - стълб/, Стилияна, Щилиян /Щилиян - вариация на Стилиян/, Щилияна, Щерян, Щеряна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР