На 1-ви май в град Левски над 100 състава с

...
На 1-ви май в град Левски над 100 състава с
Коментари Харесай

Десетият Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в Левски - тържество на обичта към фолклорното ни богатство.

На 1-ви май в град Левски над 100 състава с 800 участници във фестивалната стратегия наФолклорен фестивал „ Гергьовски люлки ” станаха величествен израз на хубостта, пъстротата, ритмите и багрите, на обичта към вековните български обичаи.



С песента „ Китка гергьовски люлки ” в осъществяване на Богомил Евтимов от с. Стежерово, отдал целият си живот на музиката, с артистичното припомняне на традициите за Гергьовден от артистите на НЧ „ Георги Парцалев -1901 ” стартира празничният ден в град Левски.



Кметът на Община Левски Любка Александрова откри юбилейното издание на фестивала: „ За следващ път, към този момент десети имам голямата чест да ви посрещна с „ Добре пристигнали ” на нашите гергьовски люлки.



Първи май е зареден с доста празнично въодушевление. Искам да поздравя всички вас с деня на труда и достойния живот от труд, който е изконно човешко право.Първи май в община Левски има изключително значение за нас, тъй като за следващ път в навечерието на Гергьовден 1-ви май е перла в богатия ни културен календар, в който прелестните читалища показват българските традиции, обичаи, песента, пролетните празници на българина, които са пренесли през времето благосъстоянието на нашата психика ”. Кметът на Левски поздрави всички участници от близо и надалеч и пожела триумф на високо професионалното жури в откриването на новите гении и достоверна българска традиция. Александрова пожела триумф на всички участници и разгласи фестивала за открит.

ФФ ”Гергьовски люлки ” се провежда от Община Левски и НЧ „ Георги Парцалев-1901 ” и се организира под патронажа на кмета на общината, напомни водещият на фолклорното събитие Александър Александров – Алекс.

На сцената на Летния спектакъл при НЧ «Георги Парцалев -1901 фолклорни обединения, танцови сформира и клубове, национални оркестри, самостоятелни реализатори и инструменталисти с обработен и изворен фолклор показаха благосъстоянието на българската национална просвета и обичаи.



Фестивалната конкурсна стратегия откриха домакините от НЧ „ Георги Парцалев -1901 ” с Женска фолклорна група „ Детелини ” с худ. ръководител Борка Атанасова и песните „ Три звънца ” и „ Обичам мамо, овчаря ” в категория обработен фолклор.

Уникално и впечатляващо с костюмите на участниците беше присъединяване Камерен състав за банатски танци с худ. ръководител Мария Иванова и режисура Десислава Цветкова при НЧ „ Петър Парчевич 1927 ” с. Асеново, общ Никопол.

Селото е обитаемо повече с банатски българи, споделиха банатски българи, завърнали се от Винга в родните земи след Чипровското въстание. „ Носиите са достоверни, на повече от 150 години и те се съхраняват в читалището, само че не би трябвало да стоят в раклите, а да се демонстрират ”, уверени са участниците в камерния състав за банатски танци.

Вече 10 години - от откриването на фестивала до в този момент своята висока професионална оценка за участниците въ ФФ „ Гергьовски люлки ” дават ръководителят на журито проф. доктор Тодор Киров и зам.-председателят - журналистът Ина Михайлова.



На 1-ви май, те и членовете на журито проф. доктор Галя Петрова-Киркова, катедра „ Музикален фолклор “, Калин Кирков – инструменталист, учител в катедра „ Теория на изкуствата “ и доцент доктор Стефан Йорданов, учител в катедра „ Теория на изкуствата “ от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив, отличиха и наградиха най-хубавите.

Всички участници получава грамота за присъединяване.

Фолклорното събитие планува и доста награди. Специална премия на кмета на Община Левски, на журит, на спонсорите, премия за изобретение на фестивала и най-артистично изпълнени, а в другите категории и раздели за отличените на първите три места дипломи и орден. Отличие ще получат и най–малкият и най-възрастният участник.

В пъстрия, кондензиран с багри и ритми празничния ден, домакини и посетители биха могли да подкрепят благородната идея за създаване на скулптурна комбинация „ Земляците ” - Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев, нашите земляци оставили трайна диря в духовното ни пространство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР