На 26 октомври, когато честваме християнския празник Димитровден, в с.

...
На 26 октомври, когато честваме християнския празник Димитровден, в с.
Коментари Харесай

Осветиха параклис, посветен на Свети Димитър в село Мусачево

На 26 октомври, когато честваме християнския празник Димитровден, в с. Мусачево бе публично открит и осветлен дребен параклис, носещ името на Св. великомъченик Димитър Мироточиви.  

По концепция на Инициативен комитет от църковното настоятелство на храм „ Св. Георги Победоносец “ в с. Мусачево през предходната година в обитаемото място бяха сложени кутии за дарения и се събираха средства за основаването на три християнски параклиса в селото.  

Създаването на трите параклиса в селото е общо дело на жителите на село Мусачево и общинската власт. Параклисите са построени благодарение на събраните средства от донори, непринуден труд и подпомагане от страна на Община Елин Пелин за обезпечаване на бетон, камери за видеонаблюдение и нужните документи за легализиране на постройките.  



С тържествена Света литургия, отслужена от отец Иван Плещов, отец Пламен Мишев и отец Цветан Велинов бе открит параклиса на Димитровден. Красивите икони на параклиса са дело на надарения локален художник господин Пламен Петров.  

На събитието участваха кметът на Община Елин Пелин господин Ивайло Симеонов, кметът на село Мусачево господин Милиян Илиев, ръководителят на Общински съвет - Елин Пелин господин Николай Плещов, общинските съветници господин Богомил Бранков и господин Александър Станоев, както и доста поданици на село Мусачево. Сред тях беше и един от основателите на концепцията за слагането на параклиса доктор Йордан Петров.  

Кметът на общината Ивайло Симеонов благодари на събралите се хора, чиито общи старания доведоха до основаването на параклиса. „ Радвам се, че през днешния ден на този свят ден със задружни сили на положителните християните от село Мусачево и общинската администрация постигнахме този отличен резултат. Всички поданици и посетители на село Мусачево ще може да видят превъзходния параклис, отдаден на Св. Димитър Чудотворец. Пред този параклис се апелирам на свети Димитър да закриля жителите и гостите на село Мусачево и община Елин Пелин “.

До края на годината следва освещаването и на останалите два параклиса в с. Мусачево. Вторият параклис, намиращ се покрай военното отделение, е отдаден на Св. Архангел Михаил, а третият е отдаден на Въведение Богородично и е ситуиран до детската площадка, която събира децата и младежите в селото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР