На 26 октомври честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва

...
На 26 октомври честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва
Коментари Харесай

На Димитровден пригответе трапеза, богата на месо

На 26 октомври честваме Димитровден и съгласно поверията трапезата би трябвало да е отрупана с месо. Ако в дома има именник, наложително се подготвя пълнено пиле.

Според поверията на този ден би трябвало да се следи дали Луната е цялостна и в случай че е по този начин, се има вяра, че идната година кошерите ще са цялостни с мед, а кошарите с агнета.

От този ден съгласно поверията стартира зимата, а съгласно някои вярвания свети Димитър се свързва с мъртвите и през днешния ден се организира една от годишните задушници, на която се раздава варено жито и питки.

В предишното на Димитровден е приключвала селскостопанската работа и хората са сядали на богати трапези, където изобилства месото, с цел да бъде и идната година противоречива.

 Агнешко за Димитровден

На празничната софра участва овнешко ядене, яхния от пилешко месо, печени ябълки и тиква. Ако в дома има именник, наложително би трябвало да му се подготви пълнено пиле.

Днес честват всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрана и техните производни.

На днешния празник се подготвя така наречен Димитровска пита с ябълки. За нея ще са ви нужни 1 кг брашно, кг и половина ябълки, 25 грама квас, 100 грама захар, 100 мл олио, 100 грама смлени орехи, 1 чаша и половина вода, кората от 1 лимон и шипка сол.

Първо, маята се разтваря в малко вода и се омесва с брашното, солта, олиото и останалата част от водата, до момента в който се получи меко тесто. След като втаса, тестото се разделя на 3 елементи и от тях се разточват 3 обособени кори.

 Пита с Ябълки за Димитровден

След това настъргваме ябълките, прибавяме към тях захарта, лимоновата кора и ореховите ядки. Ако ябълките са прекомерно сочни и пусната доста вода, може да добавите и галета.

В намазнена тава стартират да се слага едната тестена кора, а върху нея – от ябълковата примес. Това се повтаря, а най-после се похлупва с третата кора.

Пече се на умерена фурна до зачервяване. По предпочитание питата с ябълки може да се поръси с пудра захар и да се сервира студена.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР