На 25 януари 2004 година спускаемата капсула MER-B навлезе в

...
На 25 януари 2004 година спускаемата капсула MER-B навлезе в
Коментари Харесай

Марсоходът “Опортюнити” отбеляза 10 години работа на повърхността на Марс!

На 25 януари 2004 година спускаемата капсула MER-B навлезе в атмосферата на Марс. Парашутите се разтвориха сполучливо. Минути по-късно спускаемият уред се обви в защитни въздушни възглавници, които го предпазваха при съприкосновението с повърхността. След няколко подскачания, спускаемият уред спря и освободи на Марс марсохода “Опортюнити ”.

По това време светът беше друг. Работехме главно със стационарни компютри, а не с преносими компютри. Имаше мобилни телефони, само че те не бяха смарт телефони. Facebook още не съществуваше, хората общуваха главно с чата IRC. Още се употребиха дискети, кабелните интернет снабдители прохождаха, към момента имаше dial-up, само че непрекъснатата съгласуваност с мрежата беше към момента необичайност.

Марсоходът “Опортюнити ” кацна през оня отдалечен януарски ден. Неговите открития трансформираха визиите ни за Марс. Ръководителите на задачата предвиждаха “Опортюнити ” да работи единствено три месеца, само че той работеше цели 10 години! И най-хубавите открития може би още предстоят.

Всъщност, на 24 януари, в списание Сайънс беше оповестена публикация за откритията през последните месеци. И те са извънредно значими.

 Opportunity pic

Марсоходът “Опортюнити ” съумя да открие минерал, който се образува при съществуването на вода. Минералът е в тъмния сектор на тази фотография. Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Открити са скали, които са по-стари от всички скали, изучавани до момента. След като те бяха изучени, се оказа, че най-вероятно изискванията на ранния Марс са били по-благоприятни за развиването на живот, в сравнение с се мислеше до момента. Нещо повече – до момента в който предходни проучвания на скали са показвали, че през избрани столетия изискванията на Марс са били кисели, новите изследвания демонстрират, че през някои интервали от времето водата е била с неутрално pH и като цяло изискванията са били доста по-щадящи и предразполагащи развиването на живи организми.

Екипът продължава да чака с неспокойствие новите проучвания, които “Опортюнити ” ще направи, в случай че продължи да работи и в бъдеще. Очаква се нещата, които научаваме за Марс, да оказват помощ при планирането на пилотирани експедиции, които съгласно проектите на НАСА ще са факт след 2030 година (според частни бизнесмени – след 2020 г.).

Както към този момент загатнах нагоре, задачата на “Опортюнити ” се очакваше да продължи единствено три месеца и да завърши някъде до лятото на 2004 година. А забавните неща бяха открити по-късно. До 2006 година НАСА не разполагаше с мощен орбитален шпионин. Тогава в орбита към Марс дойде “Марс Риконисънс Орбитър ”, който също работи до през днешния ден и има на борда си инструмент за минерално картографиране на Червената планета.

Именно с негова помощ учените насочват къде “Опортюнити ” да върви и кои райони да изследва. През 2010 година данни от инструмента загатнаха за съществуването на глинен материал, прочут като богат на желязо смектит. Екипът на “Опортюнити ” имаше за задача да открие къде тъкмо се среща в скалите, спрямо местоположението на другите минерали и по отношение на геологичните пластове. След дълги изследвания откривателите доближават до умозаключение, че изискванията на “мокър ” Марс с доста вода са предшествали образуването на кратера Индевър (който е зародил преди към 4 милиарда години).

Разбира се, след всичките тези години на работа, марсоходът “Опортюнити ” продължава да демонстрира признаци на изхабяване, само че НАСА ни осведоми, че през последната една година не е имало фрапантно утежняване на неговото положение.

Марсоходът “Опортюнити ” на НАСА е вторият марсоход, изстрелян през 2003 година като част от програмата Марс Експлорейшън Роувърс. Първият е “Спирит ”. Той каца на Марс три седмици преди “Опортюнити ” и работи сполучливо до 2010 година.

През 2012 година на Марс кацна нов марсоход – “Кюриосити ”, който продължава да учи Червената планета.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР