На 25 км от Стара Загора в посока Бургас конуси

...
На 25 км от Стара Загора в посока Бургас конуси
Коментари Харесай

„Дай да спираме вече тоя ток“: Един ден от протеста на автомагистрала „Тракия“

На 25 км от Стара Загора в посока Бургас конуси разказват притеснение на пътя. То изкарва движещите се по автомагистрала Тракия коли и ги прекарва през двулентов път, водещ към Стара Загора. Зад конусите полицейски екип следи никой да не минава през тях, с цел да не доближат транспортните средства до „ Продължава ли още тая обсада? “, изпреварва въпроса служителят на реда, пристигнал на промяна да не позволява трафика до барикадата на миньори и енергетици, ситуирана по средата на автомагистралата.

26 минути лишава напредването от полицейския патрул до табелата за влизане в Стара Загора. Шосето и разпоредбите за придвижване позволяват скорост до 90 км/ч, само че трафикът я лимитира до към 60.

Движението е относително натоварено, защото двупосочният двулентов път, минаващ през село Рактница, изнася целия поток от коли, който другояче би минал бързо по автомагистралата.

Ако пък някой е тръгнал особено да види блокадата – с цел да стачкува или просто в името на сеира - би трябвало да мине през индустриалната зона на Стара Загора. Малко след нея е настанен полицейски екип, който не позволява прекосяването на коли. Районът е до локален птицекомбинат и участниците в митинга паркират там колите си, след което не престават пешком към блокирания пътен възел на 208-и километър.
 Protest Minyori Koli EB Снимка: Euronews Bulgaria Отпуск за митинга
Пешеходното разстояние е към 1000 метра, по протежението на които непрекъснато се виждат вървящи и в двете направления - от и към митинга. Участниците в блокадата прекарват там толкоз време, колкото преценяват. Някои са си взели отпуск. Други преценяват недоволството с работния си график.

А недоволството върви под музикален акомпанимент. С доближаването на блокадата все по-ясно и мощно се чува музикалната уредба, от която кънтят „ Щурците “, Слави Трифонов и Паша Христова.

Тук съм съвсем всеки ден от началото. Прекарах и две вечери, само че една от тях до половината, тъй като става доста студено, а не бях квалифициран с облекла “, описа един от протестиращите миньори.

Нощем броят на протестиращите понижава доста, само че не изцяло. Миньорът обясни и организацията на митинга, който в действителност няма особена организация – участниците се сменят, само че не на график, а съгласно опциите. Храна и питиета си обезпечават сами. Някои купували по повече бутилки вода и давали на който няма.
 Protest Minyori Magistrala2 EB Снимка: Euronews Bulgaria Щедрост от непознати
Днес по обяд да вземем за пример пристигнало непознато товарно Caddy, което стоварило стекове с вода на магистралния къмпинг. Никой не познавал великодушните водачи, а те не се и показали. На въпроса " От кого е водата ", водачът дал отговор „ От мен. Дръжте се “. В следобедните часове пък микробус докара пакети с храна, които били жест „ от ТЕЦ-а “.
 Protest Minyori Keturing EB Снимка: Euronews Bulgaria
Протестиращите, които четири дни към този момент са на автомагистралата, се стараят да не оставят боклуци след себе си. Събират боклука в чували, които камион прибира по-късно.
 Protest Minyori Otpadaci EB Снимка: Euronews Bulgaria „ Денков... Приключи Денков “
Денков.... Приключи Денков, откакто не пристигна през вчерашния ден “.

Дай да стопираме към този момент тоя ток “.

Тръгвам, към 20 часа ще дойда отново “, чуват се откъслечни диалози на лагера. По-голямата част разумно са съсредоточени към несъстоялата се среща с премиера. И към продължаващото гледище не те да идат в Министерския съвет, а министър-председателят да пристигна при тях. Защото са му афектирани.

Така е редно. Знаете ли наши представители като идат да беседват по какъв начин се държат с тях? Събират ги в една стая, взимат им телефоните и се държат пренебрежително “, изяснява миньор.

В тази част на пътния възел са ситуирани две групи протестиращи. Едната - на слизане от пътя, а другата - при излизането на автомагистрала Тракия в посока Бургас. В обедните часове недоволните насядаха по маси, столове и мантинели, и обядваха с който каквото си е донесъл за - без ограничавания в менюто на ястията и на напитките.
 Protest Minyori Magistrala EB Снимка: Euronews Bulgaria „ Кой ще ни търпи към този момент толкоз дни? “
Сред някои недоволни се прокрадна и опасението какво следва да се случи. Но освен с настояванията им, а и със самия митинг. Притесняват се от ескалации, тъй като „ кой ще ни търпи към този момент толкоз дни “.

До съществено напрежение до този миг обаче, описват те, не се е стигало - нито посред им, нито с полицията, която е сложила собствен екип и сред двете групи миньори – като самобитни сини каски. Органите на реда стоят под моста, където могат да избегнат слънцето в най-топлите часове.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР