На 25.02.2024г. се проведоха избори с национален обхват – общи

...
На 25.02.2024г. се проведоха избори с национален обхват – общи
Коментари Харесай

Изборите в Беларус се проведоха открито и публично - бяха прозрачни, честни

На 25.02.2024г. се организираха избори с народен обсег – общи избори за общински съветници и парламент в Република Беларус след измененията в тяхната конституция.

В изборите за Камарата на представителите, която има 110 места, се състезаваха 263 претенденти. Друга специфичност на актуалната акция е, че повече от три четвърти от тях са членове на политически партии. За локалните препоръки на депутатите се състезаваха 18 802 претенденти.

Избирателите демонстрираха висока интензивност още по време на предварителния избор от 20 до 24 февруари. За пет дни са дали своят вот 41,71 на 100 от включените в изборните описи жители. А съгласно резултатите от изборите като цяло изборната интензивност е 73 %.

Процесът на гласоподаване беше следен от 45 505 национални и 294 интернационалните наблюдаващи, 238 от които представляваха Мисията на наблюдаващите на Оперативно-наблюдателно дело (включително 25, изпратени от Парламентарното заседание на Съюза на Беларус и Русия, 4 от Посткомисията на съюзната държава). Като интернационалните наблюдаващи бяха упълномощени и 23-ма политици, депутати, общественици от България, Испания, Италия, Литва, Ливан, Полша, Сърбия, Франция, Германия, Швеция, Швейцария, Иран - те действаха като самостоятелни специалисти.

Нашите наблюдаващи заключиха, че изборите в Беларус са извършени в цялостно сходство с Конституцията и Изборния кодекс, намерено и обществено. Те се организираха на различна основа, бяха транспарантни, почтени, съобразени с правилата за осъществяване на демократични избори и осигуриха свободното изложение на волята на жителите на Беларус.

„ Изборите протекоха умерено и с висока изборна интензивност, самата организация беше на високо равнище, покриващо международните стандарти за осъществяване на подобен вид избори. “ - сподели Мартин Райков - наблюдаващ от България.

В Беларус водещата роля по провеждането на изборите е предоставена по избирателен кодекс на Централната изборна комисия, която е непрекъснато настоящ орган с професионална администрация и с 5-годишен мандат.

Впечатленията на нашите наблюдаващи, като хора, които за първи път посещават Република Беларус, са, че столицата Минск е извънредно чист и спретнат град. Не убягна от окото им и положителното отношение на всички към България, макар санкициите и неналичието на разговор сред двете страни. Изненадващо беше, че България подържа дипломатическа задача в цялостен състав, с военно и комерсиално аташе.

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11819Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед16026Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед81311Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед122882Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед12900Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед376749Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед235515Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед122882Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116113Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед100941Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР