На 24септември от 11:15 часа в конферентната зала на местността

...
На 24септември от 11:15 часа в конферентната зала на местността
Коментари Харесай

Какво е правил създателят на полските легиони в Османската империя на Ченгенето? Разказва лъчезарната Дарина

На 24септември от 11:15 часа в конферентната зала на местността Ченгене скеле ще се излъчи филмът „ Нашите следи “. Събитието е въодушевено от план, сбъднат преди години на същото място, тогава проведен от бургаския отдел на Полското културно-просветно сдружение „ Владислав Варненчик “. Години по-късно новото потомство на отдела взема решение да продължи и обогати разказаната тогава история под наслов: „ Полските следи по българското Южно Черноморие – наследството “.

Първата част на историята споделя за великия полски стихотворец и бунтовник Адам Мицкиевич и пребиваването му в местностите Ченгене скеле и Отманли. Продължението споделя за това по какъв начин основателят на полските легиони в Османската империя Михаил Чайковски се трансформира в Садък Паша и по какъв начин великият български родолюбец Гаврил Груев Хлътев приема името Георги Бенковски.

„ Този път историята разказва ориста на българските и полските революционери по земите на нашето Южно Черноморие през времената на робствата, под които двете страни попадат. Филмът разказва орисите на четирима славни мъже, които се борят на живот и гибел за свободата на родините си в търсене на верния път. Историята на тяхната битка преплита животите им “, сподели в ефира на „ Дарик “ Югоизток ръководителят на локалната конструкция на Полското културно-просветно сдружение „ Владислав Варненчик “ Дарик Дарина Златанова.

Чуйте целия диалог с нея в звуковия файл:

Посланието на кино лентата е обвързвано с концепцията да се запазят и помнят историческите полезности на двете славянски страни, с цел да може новото младо потомство да сътвори свое завещание. Литературният източник, употребен за основаване на кино лентата, е книгата „ Медальонът “ на Галина Златарева.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР