На 24 януари 2022 г. на 98-годишна възраст почина последният

...
На 24 януари 2022 г. на 98-годишна възраст почина последният
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина последният ветеран от войните в община Мездра /снимка/

На 24 януари 2022 година на 98-годишна възраст умря последният деец от Втората международна война в община Мездра - капитан Илия Тошев Григоров.
Илия Григоров е роден на 18 юни 1923 година в с. Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанско. Основно обучение получава в родното си село, а след довеждане докрай на професионално учебно заведение отбива военната си работа в 6-и въздушен (изтребителен) полк от Въздушните на Негово Величество Цар Борис III войски, основан на Летище Марно поле край Карлово. Завършва скъсен курс за командири по техническата част, компетентност „ Обслужване на летищни комплекси “ и е създаден в чин офицерски претендент.
През есента на 1944 година неговата военна част е дислоцирана на Летище Божурище край София. Взема присъединяване в състава на Българската войска в двете етапи - първа (септември - ноември 1944 г.) и втора (декември 1944 година - май 1945 г.) от заключителния стадий на Втората международна война (1939-1945 г.). Капитулацията на Третия райх го заварва в Австрия, а няколко месеца по-късно е демобилизиран.
Повече от четири десетилетия работи в системата на енергетиката, в началото във Водноелектрическа централа „ Мездра “ и Водноелектрическа централа „ Петрово “, а след това е началник на една от водноелектрическите централи, включени в Петроханската каскада. През 1965 година става дежурен диспечер в Енергоснабдяване - Мездра, а от 1969 година до пенсионирането си е шеф на Районната диспечерска работа.
Носител е на голям брой военни медали и оценки за принос в разгрома на хитлеристка Германия, измежду които званието „ Почетен член на Съюза на ветераните от войните на България “ (2012 г.) и юбилеен орден „ 75 години от Втората международна война “ (2020 г.).
Кап. Илия Григоров ще остане в паметта ни като последният деец от Втората международна война в община Мездра, един от създателите и дълготраен член на общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България, човек на дълга и достойнството на пагона.
Малцина от нас имат привилегията да доближат достолепната възраст от съвсем един век. Но още по-малко са тези, които през всичките тези години са се радвали справедливо на уважението на своите съграждани. Бай Илия беше точно подобен човек.
Община Мездра и Общинският съвет на Съюза на ветераните от войните на България изричат съболезнования на околните и роднините на умрелия!
Погребението е на 27 януари 2022 година (четвъртък) от 11 часа в гробищния парк на Мездра.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР