На 24 януари 1918 г. в съветската Русия Съветът на

...
На 24 януари 1918 г. в съветската Русия Съветът на
Коментари Харесай

В Русия отбелязват Нова година по стар стил

На 24 януари 1918 година в руската Русия Съветът на националните комисари взема решение, че е време да се изравни с прогресивния свят, да се изостави архаичния Юлиански календар и да се премине към Грегорианския. В същия ден е дефиниран и признат декрет, а единствено два дни по-късно - на 26 януари - той е подписан от Ленин.

За прекачване на Грегорианския календар се говорело още през 1917 година, само че по този начин и не се стигнало до избиране на метод по какъв начин да се случи това. Дискусиите са сведени до 2 плана. Според първия е планувано прекосяването към новия календар за 13 години, като се отстраняват по 24 часа всяка година. Вторият план, е подписаният от Ленин - преход в една стъпка.

Така в нощта на 13 против 14 януари 1919 година руските жители имат спомагателна причина да си кажат " Наздраве ", тъй като към този момент честват Новата година по нов жанр, в същото време обаче остарелият към момента употребен от църквата и не е изцяло пропуснат.

По този метод, традицията да се чества и Старата Нова година, и Новата е на няма и 100 години.

В Украйна, Беларус на този ден честват Щедра вечер, която включва празненства, тържества и благосъстояние. чества се и в страните от някогашна Югославия - Сърбия, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, както и в Черна гора, където църквата употребява Юлиянския календар.

В Швейцария остарялата Нова година се назовава " остарелият ден на св. Силвестър ". Този празник се отличава основно от немскоезичното население на швейцарските кантони. Празникът е разследване от това, че хората отхвърлят прехода към Грегорианския календар по време на Реформацията.

И най-после, честват Старата Нова година и берберите в Северна Африка. Всъщност за тях това е същинската Нова година, тъй като в действителност берберският календар не е доста прецизен, само че е непосредствен до юлиския. Те честват на 12 януари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР