На 24 септември астероидът 2020 SW ще се приближи до

...
На 24 септември астероидът 2020 SW ще се приближи до
Коментари Харесай

Утре астероид ще се доближи до Земята по-близо от Луната

На 24 септември метеоритът 2020 SW ще се приближи до Земята по-близо от орбитата на Луната. Без суматоха, няма заплаха от конфликт, оповестява Центърът за проучване на близкоземни обекти към Лабораторията за реактивни мотори, изследователско звено на американската галактическа организация NASA.

Според Virtual Project Telescope чака се галактическият обект да е на едвам 27 хиляди км от планетата ни. За съпоставяне – приблизително Луната се намира на 384 хиляди км от нас (което почти е равно на 30 Земи). Астероидът от своя страна ще премине на разстояние от към 2.1 Земи.

Това значи, че 2020 SW ще премине по-близо от телевизионните и синоптичните спътници, които орбитират на разстояние от към 35 888 км от Земята (според EarthSky).

Учените към момента не са определили точния размер на метеорита. Според Центъра за проучване на близкоземни обекти обаче неговата дължина обаче е сред 4.4 и 9.9 метра.

Големият колкото близо една каравана метеорит бе открит едвам предходната седмица – на 18 септември от обсерваторията „ Маунт Лемон ” в Аризона. За него бе обявено на идващия ден от Minor Planet Center – финансирана от NASA група, която се занимава с наблюдението на дребни планети, комети и естествени спътници (не е извънредно да откриват и незнайни метеорити – единствено през септември Minor Planet Center разгласи, че са засечени 244 близкоземни обекта).

Орбитата на метеорита 2020 SW е оцветена в сиво. Източник: JPL/NASA

Когато метеоритът 2020 SW премине около планетата ни на 24 септември в 14:18 ч българско време, учените чакат земната гравитация да промени курса му. Впоследствие той ще ни навести още веднъж чак на 3 юни 2029-а, допълват от Лабораторията за реактивни мотори на NASA.

Астероидът е и относително бърз. Той пътува с 27 720 км/ч или 7.7 км/с. Когато се приближи до нас, той ще наподобява по-ярък, само че няма да е забележим за невъоръженото човешкото око.

Ако желаете да го зърнете, посетете уеб страницата на Virtual Telescope, чието живо предаване по тематиката ще започва в 01:00 часа на 24 септември.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР