На 24 ноември Иво Погорелич се завръща в София, този

...
На 24 ноември Иво Погорелич се завръща в София, този
Коментари Харесай

Иво Погорелич представя рецитал с Шопенова програма в зала България“

На 24 ноември Иво Погорелич се завръща в София, този път с рецитал, който включва обичани произведения от обширния му репертоар. Публиката в зала „ България “ ще чуе Баркарола, Берсьоз („ Приспивна “) и Полонез-фантазия от Фредерик Шопен.

Уникален гений с новаторски метод, който към този момент няколко десетилетия остава на върха на музикалния Олимп. Иво Погорелич е пианист, който не оставя публиката равнодушна. Приключенският му дух, скъп поради лекотата, с която открива нови благоприятни условия на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство.

Неговите предизвикателни осъществявания, завършени от изтънчен музикален усет, какъвто към този момент се среща много рядко, уголемяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация.

Погорелич от дълго време е потвърдил своето майсторство и е високо оценен освен от публиката, а и от критиците, а концертите му са придобили статуса на паметни събития, предстоящи с неспокойствие.

Ограничено количество билети за рецитала към момента са налични на касата на зала „ България “ и в Ивентим.

Погорелич е роден на 20 октомври 1958 година в Белград, в музикантско семейство. Започва да свири на пиано от 7-годишна възраст, на 10 изнася първия си независим концерт.

След началните си занимания по музика в Белград продължава своето обучение в Москва – на първо време в Централното музикално учебно заведение към Московската консерватория, в класа на Евгений Тимакин, а по-късно – сред 1975 и 1980 – в Московската Консерватория, където учи при Вера Горностаева и Евгений Малинин.

Особено значение за него има контактът му с грузинската пианистка и възпитател Алиса Кезерадзе, последовател на традицията на Александър Зилоти, последният възпитаник на Лист.

На върха на музикалния Олимп

От средата на 70-те години на ХХ век стартира първата поредност негови триумфи. През 1975 печели състезанието в Загреб и скоро по-късно звукозаписната компания Jugoton издава първия му албум с произведения от Дебюси, Прокофиев и Келемен. През 1978 концертира интензивно и отпътува на двумесечно турне в Съединени американски щати като солист на Фестивалния оркестър на Дубровник.

Няколко месеца по-късно печели състезанието „ Алесандро Казагранде “ в Терни и тази победа му носи предложения за редица изяви в Неапол, Милано, на Фестивала в Сполето и в други музикални центрове в Италия.

През 1980 година Погорелич става лауреат на 14-ото издание на влиятелния музикален конкурс за пианисти в Монреал, на чийто край извършва впечатляващо Третия клавирен концерт на Прокофиев.

В същата година взе участие и на Десетия Международен конкурс „ Шопен “ във Варшава, където по необясними аргументи журито не го позволява до трети тур и това провокира голям скандал. В знак на митинг Марта Аргерич, член на журито, напуща състезанието, наричайки Погорелич „ талант “. Това невиждано събитие мощно развълнува международната музикална общност, която счита точно Погорелич за същинския победител в този конкурс.

Само след година, през 1981, младият пианист потвърждава мнението на Марта Аргерич със соловия си концерт в Карнеги-хол, донесъл голям триумф. Така стартира шеметната интернационална кариера на Иво Погорелич. Случаят с състезанието „ Шопен “ притегля всеобщо внимание към него, той е канен за солови рецитали и концерти с оркестър в Европа, Северна Америка, Австралия и Япония; свири с най-престижните международни сформира като Виенската и Берлинската филхармонии, симфоничните оркестри на Лондон, Бостън и Чикаго, филхармониите на Ню Йорк и Лос Анжелис, оркестрите „ Тонхале “ и „ Концертгебау “ – Амстердам. Дебютите му в Париж, Лондон, Мадрид, Брюксел, Ню Йорк и Рим утвърждават името му на виртуозен музикант.

Уникална интерпретаторска идея за всеки албум

Заедно с това Погорелич посвещава времето си и на голям брой студийни записи. Неговият дебютен албум „ Chopin Recital “ за Deutsche Grammophon през 1981 става бестселър скоро след издаването му, а от идната година, като извънреден реализатор на лейбъла, той стартира непрестанно да записва.

Богатата му дискография, обхващаща 16 албума и 3 видеоклипа с тълкования на произведения в необятен стилов диапазон – от музика на барокови композитори до създатели от ХХ век, е неповторима по своята поредна интерпретаторска идея във всеки един албум.

Тези невероятни издания – антологии са с огромна стойност в дискографията на класическата музика, имат голям брой слушатели по целия свят и остават с години в каталога на лейбъла, с разнообразни преиздавания, даже десетилетия след първичното им издаване.

През 2006 Deutsche Grammophon издава двоен компактдиск с негови тълкования, озаглавен „ Геният на Погорелич “, последван през 2015 от комплект албуми, записани сред 1981 и 1998. Този интеграл е отличен с влиятелната френска награда Diapason d’Or малко след излизането му.

Година по-късно, през 2016, Погорелич прави нови записи на произведения на Бетовен в съдействие със стрийминг платформа Idagio, като се трансформира в първия типичен музикант, ориентиран към тази форма на произвеждане и разпространяване на музикални записи.

Вдъхновител на млади актьори

Паралелно с богатата си и разнообразна професионална кариера по международните подиуми, Иво Погорелич е зает и с подкрепяне на млади актьори. Създава в Загреб през 1986 Фонд за млади музиканти за финансиране на тяхното професионално обучение в чужбина, провежда Международен музикален фестивал „ Иво Погорелич ” в Бад Вьорисхофен (Германия), който от 1989 до 1997 поддържа голям брой млади музиканти по пътя им към интернационално одобряване.

А през 1993 основава „ Интернационален конкурс за соло пиано Иво Погорелич “ в Пасадена, Съединени американски щати. За разностранната си ангажираност в отстояването на високите полезности на културата, изкуството и образованието в най-широк интернационален подтекст, Погорелич е първият типичен музикант, който получава достойнството да бъде разгласен през 1988 за дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО.

А в символ на респект към огромния пианист учреденият през 2016 от Карнеги-хол в Ню Йорк „ Международен музикален конкурс Манхатън “ го прави почетен президент и кръщава на негово име огромната премия.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР