На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява

...
На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява
Коментари Харесай

24-ти март е Световен ден за борба с туберколозата

На 24 март 1882 година немският академик Робърт Кох, съумява да изолира и опише бактерията-причинител на " жълтата гостенка ". За откритието си Кох получава Нобелова премия за физиология и медицина през 1905 година, а по решение на СЗО в негова чест, 24 март се отбелязва като Световен ден за битка с туберкулозата.

Най-важно за профилактиката на заболяването е имунизиране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно огромно изобретение - разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция - съществуване на зачервяване на кожата или не, се схваща има ли туберкулозна зараза и за положението на имунитета против болестта. Тази проба се назовава Манту и се прави няколко пъти на всички деца - от бебета до възпитаници.

Въпреки великото изобретение и до през днешния ден казусът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза. Ако пациент с дейна белодробна туберкулоза не се лекува, може да болести 10-15 души годишно. Появи се и нов сериозен проблем - пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, в резултат на погрешен лековит режим, неспазване и спиране на лекуването. Тези пациенти не могат да се лекуват с нормалните лекарствени средства. Преди 21години СЗО разгласи туберкулозата за световна опасност за човечеството. В доста страни, както и в България бяха създадени и започнаха да работят Програми за ограничение на заболеваемостта от туберкулоза посредством профилактика, ранна диагноза и лекуване.

Първите резултати от осъществяването на тази стратегия са: намаляване на заболеваемостта в страната - от 39 на 100 000 души за 2006 год. на 30 на 100 000 души за 2010 година

50 нови случая на болни от туберкулоза са открити във Великотърновска област през предходната година. Заболеваемостта е 18,28 на 100 000 поданици. 39 от новооткритите имат белодробна туберкулоза, а останалите 11 - извънбелодробна. Има регистрирани и четири деца с дейна туберкулоза, както и 47 с латентна. Само от началото на тази година са открити 14 нови случая - най-вече младежи сред 20 и 40 години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР