На 24 февруари руския президент Владимир Путин предприе военни действия

...
На 24 февруари руския президент Владимир Путин предприе военни действия
Коментари Харесай

Операция „Царевна“: Хронологията на евакуацията и лъжите на правителството на Петков

На 24 февруари съветския президент Владимир Путин предприе военни дейности против Украйна. Към този миг в капан на пристанищата в Украйна се оказват кораби с български екипажи на борда.

В най-голяма заплаха се намира товарния транспортен съд, плаващ под малтийски байрак „ Царевна “ със 17 българи на борда и един украинец, ученик на варненското морско учебно заведение.

В края на месец март, близки на моряците дават публичност на опасенията си за живота и здравето на техните родственици, намиращи се на кораба, който е дебаркирал на пристанището в Мариупол с изход към Азовско море.

От думите на околните на българските моряци излиза наяве, че те се намират по средата на бойното поле и под обстрела на въоръжените сили на Украйна и силите на ДНР и Руската федерация. Отново по техните думи, заплахата за тях е голяма, защото Въоръжените сили на Украйна и нацистките формирования употребяват корабите като жив щит против силите на ДНР и Русия.

На 11 април известие на уеб страницата на Министерството на външните работи на ДНР (Донецка национална република) гласи, че 67 моряци, екипажи от задгранични плавателни съдове са изведени от рисковата зона, евакуирани и изпратени по домовете им в цялостна сигурност. Сред тях са били Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна. От същото министерство е изпратено питане към българските управляващи по отношение на възможна евакуация на моряците от кораба „ Царевна “, само че отговор и до този миг не е получен от българска страна, твърди Наталия Никонорова, външен министър на ДНР в канала на министерството в Телеграм. Това повдига въпроса, по какъв начин още тогава са избавени сирийски моряци от „ Царевна “, а българите остават под обстрел?

Виждайки, че страната не е подхванала никакви ограничения по евакуацията на моряците си, те сами поемат самодейността да изоставен кораба. Един от моряците от екипажа слиза самичък от кораба и се насочва към контролно пропусквателния пункт на пристанището в Мариупол. Той насочва въпросите си по отношение на опцията безвредно да изоставен кораба 15 български и един украински моряк. Предвид почналата към този момент евакуация на задгранични моряци от корабите по пристанищата на Украйна, по заповед на министъра на външните работи на ДНР и външното министерство на Руската федерация, военните незабавно откликват на молбата на българския моряк, с въпроса „ Вие какво чакахте до момента? “

Същия ден моряците ни напущат кораба, съпровождани от въоръжените сили на ДНР и под тяхна защита извървяват „ тези 260 м., които по думите на Кирил Петков са „ сериозни “ и са извозени още веднъж под защита до Донецк, настанени са в хотел в сигурност и с обезпечена храна и всичко належащо. По думите на околните им, отношението към тях е било доста вежливо и военните са били доста доброжелателни към тях.

В същото време, българският министър председател дава брифинг пред медиите, като декларира, че тече евакуация на българските моряци, напълно ръководена от българските управляващи и институции, като сервира благодарности към „ всички, които вземат участие в нея “. Изявлението на Петков разсъни доста въпроси, на които никой от публицистите не получи съответен отговор, с оправданието, че това е надали не секретна интервенция. На въпрос за къде ще пътуват и по какъв начин ще стигнат до България моряците ни, той отговори, че „ маршрутът им ще остане в загадка “.

По-късно в националното заседание, Петков изясни, че там на място се намира група от български военни елементи, които ще обезпечат сигурността на моряците ни. До тук лъжите на Кирил Петков бяха опровергани в изявление на зам.-министъра на защитата Йордан Божилов, който съобщи, че в действителност нямало интервенция по извеждането на моряците ни и отхвърли да удостовери, дали те се пазят от руснаците. От друга страна, в известие в канала в Телеграм на Министерството на външните работи на ДНР се споделя, че българските моряци са избавени и могат да се завърнат вкъщи. Отговор, обаче, още веднъж не е получен от българска страна.

В друго известие се споделя, че Народната милиция на ДНР благодари на Министерството на външните работи на Руската федерация и граничните служби на ФСБ и Министерство на вътрешните работи на РФ за помощта с извеждането на моряците ни.

От този миг нататък, „ тайната “ интервенция на Кирил Петков и подопечните му министерства и институции се оказва, че е загадка единствено за него. В доказателство на лъжите на премиера Петков излязоха съпругите на двама от моряците на „ Царевна “ и дадоха конференция пред медиите. По думите на Катерина Димова, брачна половинка на втория монтьор Рали Димов, страната по никакъв метод не се е намесила в извеждането на моряците ни от кораба, тяхното безвредно пътешестване до Донецк. Правителството на Кирил Петков не обезпечи даже филантропична помощ на своите жители, а за това са се погрижили от Въоръжените сили на ДНР и Руската федерация.

Моряците ни са били подслонени в Донецк в хотел, след което под защита още веднъж са отпътували към Ростов на Дон, откъдето бяха преведени в Сочи ( град в Русия) и извозени с държавния аероплан до Варна.

От хронологията до тук следват няколко въпроса:
Защо Кирил Петков и Министерството на външните работи не са дали отговор на писмата от Министерството на външните работи на ДНР, когато те са поискали на благосклонност да обезпечат евакуацията на моряците ни? Какви са били тези военни специфични елементи, които Кирил Петков твърди, че са били в Мариупол, под чие командване, кой ги изпрати и каква е била задачата им? При все, че там се водят военни дейности сред две страни, а България е оповестена от Путин за „ неприятелска “ страна, по какъв начин са позволени български военни елементи в обградения град? Ако такива са позволени, то те на страната на „ Азов “ и Украинските военни сили ли са изпълнявали задачата си или са били там за избавяне на моряците ни? Защо има фрапантни разминавания сред изказванията на екипажа, Руската федерация, ДНР и думата на Петков? Кой охранява моряците ни, до момента в който те са напускали кораба, кой им оказа филантропична помощ, кой ги подслони и провежда пътуването им до Сочи? Защо се е наложило да се пътува до Сочи, Русия, откакто, по думите на премиера Петков, е преговаряно с украинските управляващи, чиято страна България е взела в спора и българските управляващи се подразбира, че имат другарски дипломатични връзки с Украйна? Проведени ли са диалози с президента на Украйна Володимир Зеленски по отношение на сагата с моряците от „ Царевна “? Ще благодарят ли Кирил Петков, дружно с президента Румен Радев на Руската федерация и Донецката национална република за оказаната помощ и съхраняването на живота и здравето на българските моряци? Фирмата, менажираща кораба „ Царевна “ Овърссийз Меритайм ООД, обвързана с координатор на Политическа партия “Продължаваме смяната “, чийто ръководител е Кирил Петков, има ли отношение към това, че на борда на кораба към момента под обстрел, остана част от екипажа? И дали става дума единствено за предпазване на собствеността на плавателния съд? Какво ще направи дипломацията в България, с цел да изведе от рисковата зона „ Царевна “, дружно с моряците, останали на борда, откакто Мариупол е под блокада, а България разгласи посланици на Руската федерация у нас за „ личност нон грата “? Ще бъде ли изпратен екип от специалисти, който да обследва кораба, който стана ясно, че има нарушавания по корпуса, породени от осколки и шрапнели, дали ще може плавателният съд да се придвижи до България на личен ход? Водени ли са диалози с малтийските управляващи, защото кораба „ Царевна “ плава под малтийски байрак? Защо Кирил Петков се качи пръв на самолета с моряците ни на летище Варна и какво си споделиха с тях? Ако няма какво да крие, за какво не посрещна моряците пред самолета, пред околните им и медиите?
Кирил Петков дължи на България всички тези и на още доста въпроси  адекватни отговори, а не от тези, които биваха опровергавани даже от отрасловите му министри.

Сагата с моряците от „ Царевна “ приключи с благополучен край. Но въпросите към момента стоят на дневен ред, още повече, че на борда на кораба, пристанал в Мариупол, и сега се намират български моряци.

По разбора и материала работи Геновева Михайлова





Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР