На 24.11.2023 година,в Районен съдгр.Плевен се проведе среща-дискусия за отбелязваненаМеждународнияден

...
На 24.11.2023 година,в Районен съдгр.Плевен се проведе среща-дискусия за отбелязваненаМеждународнияден
Коментари Харесай

Ролята на институциите в борбата против домашното насилие беше тема на среща в Районен съд-Плевен

На 24.11.2023 година,в Районен съдгр.Плевен се организира среща-дискусия за отбелязваненаМеждународнияден за елиминиране на насилието над жени– 25 ноември. На срещата участваха Председателя на Районен съд Плевен- арбитър Вера Найденова, Заместник-председателя на Районен съд Плевен- арбитър Ралица Маринска, Кмет на Община Плевен–д-р Валентин Христов, Областен управител–ВиолетаИеремиева, Директор на ОД наМВРградПлевен–ст.ком.Живко Ламбов, Началник на Първо районно управление (на МВР) ОДМВР Плевен – Дилян Христов, Началник Отдел„ Закрила на детето “ при Дирекция „ Социално подкрепяне “ – градПлевен–ЕлицаСпасова, представител на Второ РУОДМВР-Плевен, представители на Кризисен център за дами и деца, претърпели насилие- Плевен и Център за обществена рехабилитация и интеграция – Плевен, както и ръководителя наАдвокатска гилдия Плевен -адв. Ивайло Арнаудов, и ръководителя на Националното бюро за правна помощ гр. София- госпожа Наталия Илиева.


​На извършената намира се разискаха измененията в ЗЗДН, обнародвани в Дъждовни води бр. 66/01.08.2023г, в действие от01.01.2024г.и в Дъждовни води, бр. 69/11.08.2023г, ролята на институциите в битката срещу домашното принуждение, предварителната защита и превъзмогване следствията от него, възобновяване и отбрана на жертвите на домашно принуждение. Обсъдиха се въпроси, свързани с новите, по-разширени пълномощия на институциите, опциите за тяхното осъществяване и съгласуваност. Взеха се редица решения за възстановяване активността по оказване на помощ и поддръжка на жертвите на домашно принуждение, в това число и посредством даване на опция за безвъзмездна правна консултация от дежурен юрист от АК-Плевен в първите часове след акта на домашно принуждение. Обсъдиха се опциите за разширение активността на предоставяните от Община Плевен обществени услуги, ориентирани както към помощ и възобновяване на жертвите на домашното принуждение, по този начин и към помощ за причинителите, в битката с експанзията и оправянето с гнева.

​Обсъдиха се положителни практики и опит от активността на НБПП в битката срещу домашното принуждение, помощ и поддръжка на неговите жертвите в гр.Стара Загора, гр. Велико Търновои в гр.Варна, посредством даването на безвъзмездни правни съвещания и процесуално посланичество.

Обсъден бе и подписаният на 16.03.2023 година,Меморандум за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение, сред Министерство на правораздаването, Министерство на вътрешните работи, Национално бюро за правна помощ и адвокатските препоръки, към които действат и Регионални центрове за консултиране.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР