На 23 февруари - денят преди Русия да започне войната

...
На 23 февруари - денят преди Русия да започне войната
Коментари Харесай

Заради войната CO2 квотите рязко поевтиняха. От това печелят ТЕЦ-овете

На 23 февруари - денят преди Русия да стартира войната в Украйна, европейските квоти за въглеродни излъчвания се търгуваха против 95 евро за звук. От тогава всеки ден цената им се намалява, като на 7 март търговията завърши на равнища от 58 евро/тон - намаляване с съвсем 40%. Това е най-ниската стойност от началото на ноември 2021 година и е може би единствената добра вест в енергийния бранш в последно време, откакто природният газ, петролът и електрическата енергия нарастнаха до невиждани от години върхове.

Каква е съответната причина за поевтиняването на CO2 излъчванията е мъчно да се каже. Най-голям наподобява е приносът на вложителите, които през последната година възприеха квотите като финансов инструмент, чиято цена дълготрайно ще се повишава и вложиха големи средства в изкупуването им. Това беше и част от аргументите за повишаването на излъчванията през 2021 година Сега същите тези вложители наподобява се отдръпват от пазара поради страховете от нашествието на Русия в Украйна. Това прави предлагането на CO2 квоти доста по-голямо от търсенето и в следствие цената им пада.

Освен това самата промишленост евентуално има опасения за идващите месеци, поради несигурността при веригите на доставки, продължителността на военните дейности и глобите. Това може да е причина за намалено търсене на квоти и спомагателен напън върху цената.
Реклама
Разбира се, има и догадка, че Европейската комисия може да е освободила известни количества въглеродни квоти от запаса си, с цел да смъкна цените и да отнеме от напрежението в енергийния бранш, което породиха скъпия нефт и природен газ. Но липсват публични данни, които да удостоверяват това.
Ефектите
Поевтиняването на CO2 излъчванията няма да има изключително значение за газовите централи, защото няма по какъв начин да компенсира повишаването на газа със 150 евро/мВтч в последни дни. Но ще има голям резултат върху въглищните централи, в това число българските такива в комплекса " Марица изток ". Цената на локалните въглища не се е трансформирала, разноските за труд и поддръжка остават съвсем същите, тъй че поевтиняването на квотите непосредствено ще понижи разноските за производството на ток. Грубо от сегашните 320 лева./МВтч цената на тока от държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " може да се намали до към 260 лева./МВтч. За съпоставяне през днешния ден електрическата енергия на българския борсов пазар коства съвсем 840 лева./мВтч - безспорен връх за всички времена. Разбира се, тази разлика няма да намали общата цена на тока в България, само че ще усъвършенства финансовото положение на.

При производството на 1 мВтч електрическа енергия от въглища приблизително се отделят 1.2 тона CO2 или при сегашните цени това прави към 72 евро, до момента в който в края на февруари сумата беше 114 евро. Именно това е стартовата цена на тока от Топлоелектрическа централа, без да се броят самите разноски за въглищата, за заплати, за поддръжка и така нататък
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР