На 23 декември 2022 год. “Българо-американска кредитна банка АД издаде

...
На 23 декември 2022 год. “Българо-американска кредитна банка АД издаде
Коментари Харесай

БАКБ успешно набра 15 000 000 евро в 7 годишна облигационна емисия с характеристики на приемливи задължения

На 23 декември 2022 год. “Българо-американска кредитна банка ” АД издаде емисия необезпечени облигации с обща стойност 15 000 000 евро за осъществяване на условията за личен капитал и допустими отговорности. Срокът и падежът на главницата по емисията е 84 месеца. Облигациите са лихвоносни, при закрепен годишен лихвен % от 5.0 %, като лихвата е платима на шестмесечни купонни заплащания. БАКБ възнамерява облигациите да бъдат регистрирани за търговия на „ Българска фондова борса “ в период до 6 месеца от датата на издаване. Първоначалното предложение мина при засилен интерес и бе записано на 100% от водещи институционални вложители, банки и корпоративни клиенти.

„ Целите ни за идващите пет години са свързани със опазване и даже ускорение на темпа, с който растем всяка година, при един добър баланс сред непоклатимост и динамичност, тъй че да заемем своето място в ТОП 10 на банките в България. Средствата от емисията ще се употребяват за кредитен напредък, за разпределяне на нови ипотечни заеми и финансиране на зелени планове,  зелени технологии и промишлености, за вложения в държавни скъпи бумаги (ДЦК) на България и други държави-членки на Европейския съюз с капиталов рейтинг, за да осигурим сериозен напредък на БАКБ, при опазване на равнищата на добра обща ликвидност и осъществяване на регулаторните условия за финансова адекватност “, разяснява Илиан Георгиев, основен изпълнителен шеф на банката.
-->
Наскоро БАКБ регистрира финансовите си резултати за третото тримесечие на 2022 год.

Нетната облага на банката в размер на 20.271 млн. лв. след данъчно облагане, съставлява растеж от 77.61%, по отношение на третото тримесечие на 2021 година и демонстрира положителното позициониране на банката в изменящата се икономическа конюнктура.

Активите на БАКБ в края на месец септември доближиха 2 567 188 хиляди лева, като означават стабилен растеж от 22.62% на годишна база, по отношение на 12.24% приблизително за банковия бранш. 

Активната позиция на БАКБ в кредитирането на жители, посредством даване на ипотечни заеми води до повишаване с 22.58%  в този сегмент, при 16.17%  растеж за банковия пазар. Общото  увеличение на каузи на заеми за физически лица е с  19.93%. Спестяванията на жители и компании нарастват с 27.26%.

Дългосрочният кредитен рейтинг на „ Българо-американска кредитна банка “ АД е BB, вероятност Стабилна,  доказан от „ БАКР – Агенция за кредитен рейтинг “,  през април 2022 год.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР