На 23 април в над 20 български града ще се

...
На 23 април в над 20 български града ще се
Коментари Харесай

Сарийски: Искаме да намалим на 100 хил. подписите за насрочване на референдум

На 23 април в над 20 български града ще се организира поход за мир и неутралитет. В същия ден стартира и събирането на подписи за народен референдум за неутралитет и суверенитет, оповестиха уредниците на самодейността и обясниха, че тя е напълно гражданска и задачата ѝ е да покаже отношението на българските жители към вероятно замесване на страната ни във войната в Украйна.

" България би трябвало да остане неутрална в този спор, тя няма място в него .... Този спор би трябвало да завърши, а това няма по какъв начин да стане, до момента в който се вкарват в него нови и нова сили ", каза пред БНР икономистът доцент Григор Сарийски, част от самодейността.

Според Сарийски парите са на страната на тази 1/3 от международното население, което поддържа Запада, по тази причина медийният и експертният консенсус са на тази страна " и наподобява по този начин, сякаш целият свят е единен против Русия ".

Той изясни, че  въпросът за референдума е комплициран и по тази причина е разрушен на три подвъпроса :

" Дали България би трябвало да остане неутрална? Дали разполагането на военни елементи в България би трябвало да бъде под българско командване? Третият е, че изпращането на българска жива мощ зад граница би трябвало да става единствено след национално допитване ". 

По думите на Сарийски решението да бъдат включени още въпроси в референдума е взето, тъй като доста мъчно ще бъдат събирани 400 хиляди подписа.

" Механизмът за осъществяване на национални допитвания е извънредно тежък и комплициран.  Нашият блян е да бъде понижен броят подписи, при които да бъде задължено Народното събрание да провежда национално допитване по избран въпрос, от 400 хиляди на 100 хиляди ", изясни още той.

Референдумът ще остане надпартиен , акцентира Григор Сарийски и посочи, че дребни партии са декларирали подготвеност да поддържат самодейността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР