На 23.12.2021 г. прокурор в Софийската градска прокуратура е постановил

...
На 23.12.2021 г. прокурор в Софийската градска прокуратура е постановил
Коментари Харесай

Прокуратурата: изказването на Борисов за срока на годност на ваксините е довело до информираност

На 23.12.2021 година прокурор в Софийската градска прокуратура е постановил отвод от формиране на досъдебно произвеждане за разпространение на подправена вест по отношение на използване на ваксини с изминал период на валидност заради справедлива несъставомерност на действието, оповестява прокуратурата.

Преписката е формирана по сигнал на някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров против Бойко Борисов с оглед данни за закононарушение по член, който гласи, че който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години. Повод за сигнала са били следните изказвания на Бойко Борисов пред медии: „ Днес какво направиха – ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна. “

По сигнала е била разпоредена незабавна инспекция на съображение и да се извършат нужните инспекции, оповестява прокуратурата.

Отделно в СГП е постъпил и сигнал от Групово дело „ Боец “ със същия предмет, както и различен сигнал още веднъж със същия предмет, който е бил подаден до РП-Благоевград, ТО-Сандански. И двата сигнала са били приобщени към преписката на СГП.

По данни от прокуратурата, в хода на инспекцията са били подхванати и осъществени от наблюдаващия прокурор редица дейности, свързани с вярното определяне на събитията по случая, в това число са били изискани и получени информации по отношение на доставките на ваксини и техния период на валидност, информации от всички районни здравни инспекции в страната по отношение на изпращането и приемането на ваксини във всички регионални градове и други

Според наблюдаващия прокурор фактически е било открито, че 4 броя партиди на доставени ваксини са били със период на валидност до 30.09.2021 година, изпратени в цялата страна. Съгласно публично известие на Министерство на здравеопазването: „ На 10.09.2021г. след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на Пфайзер при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца. “

След разбор на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните нагоре изказвания на Бойко Борисов не реализират състав на закононарушение. Този текст планува възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по различен метод на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника. Обект на защитаваните публични връзки са публичният ред и успокоение, същото следва да е ориентирано към нарушение на тези защитавани от закона богатства.

Изразите на Бойко Борисов, представени нагоре, не съставляват по съществото си заблуждаващи знаци за паника, оповестява прокуратурата.

Така СГП е приела, че изявлението на Бойко Борисов пред медии, дало мотив за сигнала, е довело до осведоменост и социална полемика по важен проблем – периодите на имунизацията, които се удължават единствено с решение на Световната здравна организация.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР