На 22 септември честваме на 115-ата годишнина от обявяването на

...
На 22 септември честваме на 115-ата годишнина от обявяването на
Коментари Харесай

Честваме 115 години българска независимост

На 22 септември честваме на 115-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. През есента на 1908 година десетилетните желания на българите за отменяне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с триумф.

На 22 септември в остарялата столица Велико Търново княз Фердинанд и държавното управление на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено прогласяват “съединената на 6 септември 1885 година България за без значение Българско Царство ”.
България става суверенна страна, независим и пълноправен индивид в интернационалните връзки. Денят е разгласен за формален празник с решение на Българското национално заседание от 10 септември 1998 г.   По традиция Велико Търново е център на честванията през днешния ден. Сутринта в честванията в старопрестолния град ще се включат вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.   Празничните прояви стартират с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата " Св. 40 мъченици ". След това в крепостта Царевец от 10,30 часа е военният обред по издигане на националния байрак. Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине дистанцията от крепостта Царевец до паметника " Майка България " в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена респект на починалите за свободата и независимостта на България. Кулминацията на честванията е тържествената проверка-заря с присъединяване на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков на площад " Цар Асен Първи " от 19,30 часа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР