На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен

...
На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Ново искане да махнат Иван Гешев заради политически боклук

На 22 май 2023 година в деловодството на Висшия правосъден съвет е подадено второ предложение от членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за определяне на съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Това е второто искане на Прокурорската гилдия. Първото бе подадено на 12 май и бе подписано от шестима прокурори - Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание)

Като претекст са посочени дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Уточнява се, че той показва държание, което е в несъгласие с въведените стандарти в Кодекса за етично държание на българските магистрати, което е институционално обвързване за тях, както при практикуване на професионалната им активност, по този начин и в персоналния живот.

В понеделник основният прокурор в изявление пред медиите съобщи, че " това е началото на края на това, което назоваваме превзета страна, олигархично-политическа мафия и политическия отпадък ". 

Той разяснява атентата против него и настояването на оставката му в съвсем двучасов брифинг. Главният прокурор съобщи, че ще изиска отказ на членовете на Висш съдебен съвет, които " може би вземат участие в това нападение против правосъдната власт ". 

Гешев сподели и сканирано заплашителното писмо, което стартира с откъс от Мечо Пух ( " Понякога си седнал съм и си мисля, а от време на време единствено си седнал съм " ) и приключва с Don`t worry be happу. Неизвестният адресант написа, че " всяка приказка си има своя край и краят на тази приказка пристигна "

Във второто предложение на членовете от Прокурорската гилдия се предлага Пленумът на Висш съдебен съвет да предложи на Президента на Република България предварителното освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР