На 21 юни БАБХ съобщи, че два дни по-рано Националният

...
На 21 юни БАБХ съобщи, че два дни по-рано Националният
Коментари Харесай

Не оставиха в с. Кости ни едно живо животно

На 21 юни БАБХ заяви, че два дни по-рано Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е удостоверил позитивни резултати за заболяването чума по дребните преживни животни в животновъдни обекти в с. Воден, обл. Ямбол. Според информацията на БАБХ болестта е установено за първи път освен на територията на страната, само че и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за удостоверение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на Европейски Съюз - CIRAD, Франция. Заболяването не е рисково за хората, само че е извънредно рисково за овцете и козите. То се предава при стеснен контакт сред животните. Разпространено в прилежаща Турция, само че на санитарните ни управляващи не е ясно по какъв начин е проникнала болестта на територията на страната.
След ямболското друго огнище на чума по домашните животни бе засечено и в с. Кости, Бургаско. Твърди се, че позитивни проби са открити в една от двете ферми в региона. До момента не е открита друга позитивна проба в 10-километровата защитна зона. През 2011 година хората в граничното село останаха без домашните си животни, поради отстреляно в региона диво прасе с шап.
За протичащото се в с. Кости беседваме с ръководителя на Асоциацията за отглеждане на млечните породи кози Деан Тодоров.

"Каквато и финансова отплата да получат хората, тя няма да им върне животните, а стадо се основава извънредно мъчно. "

- Господин Тодоров, какво е ситуацията в Кости сега, откакто селото беше отцепено поради чума?
- В момента в село Кости няма нито едно живо дребно преживно животно.
- Колко са убитите кози и овце?
- Между 1300 и 1400. Мисля, че точната численост е 1372 кози и овце.
- Фермери показаха подозрения, че може би изобщо не става въпрос за заболели от чума животни.
- Не мога да кажа, само че това би трябвало да се удостовери с лабораторни проучвания, които би трябвало да се създадат на животните. Всичките животни на селото обаче са премахнати... Но нека това нещо да се ограничи единствено в едно село, тъй като и в прилежащото има доста дребни животни, доста овце и доста кози. Само нашата асоциация има над 6 хиляди животни в радиус от 10 км.
- Смятате ли, че ще се открие източникът на болестта, което е доста значимо?
- Не, в никакъв случай не е откриван източникът - нито със синия език, нито с нодуларния дерматит. Когато беше казусът със синия език, бяхме в региона, правехме млечни контроли. В едно село до Ивайловград имаше случай на наследник мастит, сигнализирахме и по-късно имаше съвещателен съвет по отглеждане на животни, казани бяха всички тези неща. Това стана преди 3 години пред тогавашния министър Десислава Танева. Дойдоха след 6 месеца. Цялата страна се болести от едно стадо в едно село, вместо да се вземат ограничения на деня, тутакси, или даже в границите на седмица, допуснахме цяла България да се болести. Тогава, в случай че не се неистина, бяха умъртвени над 20 хиляди овце.
- А в този момент съответни ли са ограниченията поради чумата съгласно вас?
- Лично за мен, не са.
- Защо?
- Защото по този начин или другояче ще се избиват всички животни в това село, при съмнителни условия, при проби, направени единствено в една лаборатория. За мен по-адекватни ограничения бяха да се разгласи тотална карантина и животните да бъдат избирани, да се направи стерилизация. Да се следят, да се вършат проби за тези животни. Не съм експерт по ветеринарна медицина, само че това са разумните ограничения. Защото по този начин се избиват и доста здрави животни. Примерно в селото може да има едно намерено болно животно в едно стадо, само че има още 10 стада и животните от всички тези стада се избиват на вятъра. Но да речем, че това са компромисни ограничения.
- Те се водят контактни животни.
- Контактни животни, само че в случай че едното е на единия завършек на селото, а другото - на другия край, какъв е контактът сред двете животни? То по тази логичност контактни животни са и в прилежащото село, тъй като посещават една и съща паша, която е сред двете села. Трябва да се избият и животните на прилежащото село, по този начин ще стигнем до Северна България по този метод. Не знам, за мен не са съответни ограниченията, прекомерно прибързани и недоказано ефикасни са.
- Това е презастраховане.
- Да, може би са оправдани, в случай че в действителност се ликвидира болестта, да завърши в това село.
- Но от Ямболско отиде и в Бургаско?
- Това са доста съмнителни условия, главният проблем е незаконното придвижване на животните, което никой не го управлява. Има показни обществени акции сякаш, че хващаме животни, конфискуват ги, ще ги умъртвяват, скачат защитните организации - противозаконни животни се движат и сега, на всички места. Съотношението сред законно движещи се животни и нелегално движещи се може би е над 50:50 по моя информация.
- Значи вие се съмнявате, че ще бъде открит източникът на болестта, тази болест?
- Това, което чета по медиите и слушам от сътрудници, всевъзможни догатки има - от незаконни мигранти, търговия с животни, до транспортни средства и други хора. Не е значимо дали ще бъде открит източникът, значимо е да бъде ликвидирано болестта, просто да не обхване цялата страна. Защото по този начин или другояче и да открием, и да не открием източника, болестта е реалност и го има.
- За хората, които си изгубиха животните, с изключение на прочувствен, ударът е и финансов. Очакват ли и надяват ли се да получат някаква отплата, само че това да стане задоволително бързо, тъй че да има смисъл от нея?
- Освен ръководител на асоциацията, съм и животновъд, и да ви кажа - каквато и отплата да получат хората за тези животни, приказвам за парична отплата, тя няма да върне животните им. Защото стадо се основава извънредно мъчно, да не приказваме, че даже и да имаш парите, няма от кое място да си купиш животни, имам поради качествени животни. Иначе допускам, че ще им бъде платено, по мое наблюдаване няма да бъде скоро.
- Самият заместник-министър на земеделието Цветан Димитров призна, че процедурите са извънредно мудни.
- Ами, в такава страна живеем.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР