На 21 януари се отбелязва Денят на родилната помощ, известен

...
На 21 януари се отбелязва Денят на родилната помощ, известен
Коментари Харесай

Отбелязваме Бабинден по стар стил


На 21 януари се отбелязва Денят на родилната помощ, прочут още като Бабинден (по остарял жанр, по нов празникът е на 8 януари).

От 1951 година 21 януари е разгласен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

В националния календар Бабинден е един от огромните женски празници, отдаден на „ бабите “ – дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са бабували на родилките.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат филиз босилек или здравец. Вземат шаблон сапун и една нова забрадка и се насочат към дома на бабата да „ полеят “. Обредното поливане на бабата-акушерка се прави под плодно дърво в градината, върху дръвника или начело на стълбите. След поливането дамите подаряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното рамо.

От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е изродила алено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, защото се има вяра, че на Бабинден водата, предходна през бабините ръце, има пречистваща мощ.

В някои региони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, до момента в който навършат три годинки, с цел да ги благослови.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР