На 21 януари отбелязваме Международния ден на прегръдката. Той се

...
На 21 януари отбелязваме Международния ден на прегръдката. Той се
Коментари Харесай

10 любопитни факта за прегръдката

На 21 януари означаваме Международния ден на прегръдката. Той се е зародил в Съединени американски щати през 1986 година и за негов основател се счита свещеник Кевин Заборни. Датата не е определена инцидентно – счита се, че в дните сред Коледа и Деня на влюбените хората се усещат най-самотни и тъкмо по това време имат най-голяма потребност от прегръдка от техен непосредствен или даже от чужд човек.

Празникът бързо придобива известност и на този ден младежи от целия свят имат традиция да се прегръщат, без да влагат някаква фамилиарност. Според психолозите, по време на приятелско прегръщане хората обменят душевна топлина. Стремежът да се докоснеш до различен човек те поясняват като демонстрация на доверие и блян за сигурност, комфорт и любов.

В тези луди времена на войни, принуждение, омраза… си мислим, че светът повече от всеки път се нуждае от обятия. Много. Затова не пропускайте да отбележите този забавен празник, като прегърнете някого.

1. Учените открили, че човек има потребност от към 13 обятия дневно . За страдание получаваме много по-малко.

2. Една прегръдка продължава към 9,5 секунди . Средно хората прекарват един час на месец, прегръщайки се.

 10 любопитни обстоятелството за прегръдката

3. Проучвания потвърждават, че интелектуалното развиване на децата се забавя, в случай че те не получават топли, сърдечни обятия – прохождат и стартират да приказват и четат по-късно.

4. След къса прегръдка равнищата на хормона окситоцин – „ хормонът на любовта “, се усилва внезапно и при мъжете, и при дамите .

5. Прегръдката облекчава болката . Основният провинен за това още веднъж е хормонът от точка 4.

6. При прегръдка се освобождава и хормонът допамин, който усилва половото предпочитание . Една безобидна прегръдка от колегата ви след тежък работен ден може да ви даде повече, в сравнение с сте очаквали.

 10 любопитни обстоятелството за прегръдката

7. Тъй като имат успокоителен резултат, прегръдките възстановяват сърдечния темп и кръвното налягане .

8. Липсата на обятия може да докара до бракоразвод , открили американски психолози. Според тях бракът на двойките, които се прегръщат по-често е по-дълготраен от тези, при които липсва сходна непосредственост.

9. Кратка прегръдка има свойствата да подтиква нервната система и да понижи нездравословните резултати от напрежението .

10, Заради бурните химични реакции, които се случват в тялото ни при прегръдка, тя има успокоителен резултат . Също по този начин ни оказва помощ да бъдем оптимисти и да гледаме по-позитивно на света към нас.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР