На 21-ви май в 00:28 ч. българско време китайската ракета

...
На 21-ви май в 00:28 ч. българско време китайската ракета
Коментари Харесай

Китайският микроспътник Лонгчян 2 направи прекрасни снимки на Земята и Луната от окололунна орбита!

На 21-ви май в 00:28 ч. българско време китайската ракета “Лонг Марч-4С ” изведе на път към точката на Лагранж Л2 информационния сателит “Чьечиао ”. Тази точка лежи на 64 000 километра оттатък противоположната страна на Луната. Днес беше обявено, че спътникът сполучливо се е позиционирал в така наречен хало орбита към Л2 и в края на 2018-та ще реализира връзката сред Земята и бъдещия уред “Чанг’e 4 ”. Това ще е първата задача в историята на човечеството, която ще извърши кацане върху невидимата от човешко око страна на естествения ни сателит.

Но “Чьечиао ” не полетя самичък. Като второстепенен потребен товар на ракетата бяха инсталирани и два микроспътника – “Лонгчян 1 ” и “Лонгчян 2 ”. Спътниците бяха издигнати от Харбинския софтуерен институт и всеки един от тях трябваше да се нарежда в орбита към Луната. “Лонгчян 1 ” и “Лонгчян 2 ” тежат по 45 кг, нормализирани са по трите оси и са с размер 50 на 50 на 40 сантиметра.

Поради към момента неразбираеми до този миг проблеми “Лонгчян 1 ” загуби радиовръзка със Земята и не съумя да извърши спирачните си маневри към Луната. “Лонгчян 2 ” обаче реализира триумф и през днешния ден спътникът работи към Луната в орбита с параметри 350 на 13 800 километра.

Днес бяха оповестени първите фотоси от “Лонгчян 2 ”! Снимките са снимани благодарение на дребна камера, създадена в Саудитска Арабия, в Града за просвета и технологии “Крал Абдулазиз ”. Няма по какъв начин да не обърнем внимание – фотосите прекалено много припомнят на тези, получени от задачите “Аполо ”. Ето по какъв начин е изглеждала Земята по време на експедицията “Аполо 11 ” с астронавти Армстронг, Олдрин и Колинс:

Photo credit: NASA

Така че, за финален път получаваме ясно и изрично доказателство, този път от Китай, за това какъв брой достоверни са били пилотираните лунни експедиции на НАСА. Китайските фотоси наподобяват американските и са също с толкоз високо качество! 

Още фотоси от “Лонгчян 2 ”:

Photo credits: HIT/KACST

ИЗТОЧНИК: BG2BHC Twitter account

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР