На 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта

...
На 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта
Коментари Харесай

100 000 души у нас живеят с деменция и болест на Алцхаймер

На 21 септември означаваме Световния ден за битка с заболяването на Алцхаймер. По последни данни до 85% от над 55 млн. души по света, живеещи с деменция, може да не получават грижи след диагнозата. По тази причина водещи международни специалисти по деменция приканват грижите, лекуването и поддръжката след слагане на диагнозата деменция да бъдат приети за човешко право.

Международната Алцхаймер организация (мрежа от 105 асоциации и организации, работещи за справяне с заболяването на Алцхаймер и деменция по света) разгласява Световния отчет за заболяването на Алцхаймер за 2022 година — „ Живот след диагнозата: справяне с лекуването, грижите и поддръжката “, чиито съавтор е Университета McGill.

Докладът се концентрира върху незабавната нужда от обилни усъвършенствания на главните услуги за лекуване, грижи и поддръжка след слагане на диагнозата за над 55 млн. души, които живеят с деменция по целия свят, и за всеобхватни проекти за поддръжка, тъй като се чака болестта да засегне 139 млн. души до 2050 година

Постдиагностичната грижа за лица с деменция, лекуване и поддръжка се отнасят до голям брой интервенции, които могат да подобрят качеството на живот на хората с деменция, в това число фармакологично и нефармакологично лекуване, грижи, достъп до опазване на здравето, поддръжка за ежедневните действия, акомодация в дома, обществено приобщаване и свободно време, безапелационни са специалистите.

„ Въпреки че за деменцията към момента няма повлияващо болестта лекуване, има ясни доказателства, че подобаващото лекуване, грижи и поддръжка след диагнозата доста усъвършенстват качеството на живот “, безапелационна е Паола Барбарино, основен изпълнителен шеф на Международната Алцхаймер организация.

Натискът върху международните здравни системи по време на пандемията в допълнение изостри способността на здравните експерти да дават съответно лекуване, грижи и поддръжка след диагнозата за хората, живеещи с деменция.

Паола Барбарино добавя, че съчувства на натиска, на който здравните експерти са подложени, и затова счита, че държавните управления би трябвало да влагат, с цел да ги поддържат.

„ В международен мащаб клиницистите са незадоволително образовани във връзка с деменцията и не разполагат с задоволително запаси, с цел да обезпечат съответна грижа за хората, живеещи с деменция след диагнозата “ споделя Барбарино.

„ От държавните управления зависи да укрепят здравните си системи по този начин,че да е допустимо здравните експерти да дават качествени грижи, от които хората, живеещи с деменция, обезверено се нуждаят “, добавя тя

Организация на обединените нации към този момент признава деменцията като увреждане и като част от апела на Международната Алцхаймер организация и Фондация „ Състрадание Алцхаймер България “ за признаването на постдиагностичната грижа за човешко право, двете организации приканват държавните управления по целия свят да включат постдиагностичната поддръжка в националното си обмисляне за справяне с деменцията.

Международната Алцхаймер организация и Фондация „ Състрадание Алцхаймер България “ предлагат първата стъпка, която държавните управления да подхващат, да бъде ангажирането им с идентифицирането на подготвен „ посредник “, който да работи като връзка за новодиагностицирано лице с деменция, с цел да му даде опция да реализира връзка и ангажиране с жизненоважните поддръжка и услуги, от които се нуждае.

„ Това доста усъвършенства качеството на живот на човек с деменция, в случай че за него има явен достъп до здравни запаси, грижи, информация, препоръки, поддръжка и най-важното — акомодации и удобства в живота “, акцентира Паола Барбарино.

„ Осигуряването на тези посредници може да работи като единна точка за контакт за хората, живеещи с деменция, може да бъде ключът за подкрепяне на навигацията в това необикновено комплицирано пътешестване “, показва още тя.

Каква е обстановката в България?

В момента към 100 000 души у нас живеят с деменция и заболяването на Алцхаймер (според данни от епидемиологично проучване).

Експерти в региона на деменцията приканват грижата за засегнатите от заболяването след диагнозата да бъде приета за човешко право.

Планираното постдиагностично лекуване на деменцията, грижите и поддръжката са от жизненоважно значение за възстановяване на качеството на живот на засегнатите от болестта и на тези, които се грижат за тях, безапелационни са те.

Международната Алцхаймер организация и Фондация „ Състрадание Алцхаймер България “ приканват държавните управления да приложат обширни проекти за лекуване след слагане на диагнозата и обмисляне на ограниченията в региона на деменцията в народен мащаб.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР