На 21 март американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър,

...
На 21 март американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър,
Коментари Харесай

САЩ срещу света за Голанските възвишения във факти

На 21 март американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че е време Съединени американски щати изцяло да признаят висшата власт на Израел над Голанските възвишения, отнети от Сирия през 1967 година. Той съобщи, че е време да се направи такава стъпка в полза на сигурността на Израел и на района като цяло.

Според Доналд Тръмп платото е от “критично стратегическа значимост за сигурността на страната Израел и районната непоклатимост ”.

Турция осъди това изявление, като турският външен министър Мевлют Чавушоглу акцентира, че опитите на Съединени американски щати да легитимират дейностите на Израел против териториалната целокупност на Сирия са в несъгласие с интернационалното право и ще доведат до още по-голямо принуждение в района,

Мая Кочиянчич, представител на дипломатическата работа на Европейски Съюз, сподели, че Европейският съюз към момента не признава, че Голанските възвишения са част от Израел, макар изказването на американския президент Доналд Тръмп.

„ Позицията на Европейски Съюз не се е трансформирала. Европейският съюз, в сходство с интернационалното право, не признава суверенитета на Израел над териториите, окупирани през юли 1967 година, в това число Голанските възвишения, и не ги смята за част от израелската територия ”, сподели Кочиянчич.

Сирия получи Голан през 1944 година, само че го загуби по време на Шестдневната война през 1967 година През 1981 година израелският парламент одобри закон, който едностранно прогласява суверенитета на еврейската страна над Голан. Анексията беше приета за недействителна с резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 17 декември 1981 година

Принадлежността на планинското плато се счита за главен предмет на израелско-сирийския спор.

Този акт не е приет от други държавни управления. Сирия поредно се стреми да върне района в свое притежание.

Сирия и Иран осъдиха изказването на американския президент Доналд Тръмп за Голанските възвишения.

„ Сирийската Арабска Република уверено осъжда безотговорните изказвания на американския президент за окупираните от Израел сирийски Голански възвишения. Тези изявления удостоверяват сляпата поддръжка на Съединени американски щати за Израел и поддръжката за неговото нападателно държание “, се споделя в официално съобщение на сирийското външно министерство.

Според Дамаск позицията на Съединени американски щати е искрено нарушаване на резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1981 година, която признава за недействителна израелската анексия на сирийската територия, завзета по време на войната от 1967 година

„ За целия свят става явно, че хегемонистичната политика на Съединени американски щати се трансформира в главен фактор, изострящ интернационалната конюнктура и представляващ опасност за мира и стабилността “, се акцентира още в изказването.

Позицията на Дамаск беше подкрепена неотложно и от неговия съдружник Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми съобщи, че решението на Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения е „ нелегално и недопустимо “.

Изявлението на Тръмп бе направено в навечерието на визитата на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Съединени американски щати, където той ще дойде идната седмица.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че неговият блян да признае Голанските възвишения за израелска територия е обвързван с районната сигурност, а не с желанието да поддържа сегашния израелски министър председател Бенямин Нетаняху на парламентарните избори, които ще се състоят на 9 април.

Тръмп акцентира, че на неговите прародители им е било мъчно да решат този проблем, а и той самият дълго време е размишлявал над това, дали да признае тази територия за част от еврейската страна.

Позицията на Русия по отношение на Голанските възвишения е, че това е сирийска територия, която Израел окупира.

“Позицията на Русия по този въпрос остава непроменена. Голанските възвишения, несъмнено, са сирийска територия, която Израел окупира вследствие на войната от 1967 година и нелегално анексирана 14 години по-късно ”, гласи формалното изказване на Министерство на външните работи на Русия.

В изказването се акцентира, че Москва поредно се придържа към Резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 17 декември 1981 година, съгласно която решението на Израел да откри своите закони, пълномощия и администрация в тази част на Сирия е невалидно и няма интернационална правна мощ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР