На 21 август 1991 г. Михаил Горбачов обявява, че контролира

...
На 21 август 1991 г. Михаил Горбачов обявява, че контролира
Коментари Харесай

21 август 1991 г. Край на пуча срещу Горбачов

На 21 август 1991 година Михаил Горбачов афишира, че управлява напълно ситуацията след 60-часовия Августовски пуч в Русия.

Августовският пуч в Русия от 1991 година е опит за премахване на Михаил Горбачов от поста Президент на Съюз на съветските социалистически републики, проведен от група консервативно настроени заговорници от управленията на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики, армията и Комитет за Държавна сигурност (на СССР), в интервала 19 август - 21 август 1991 година

Водачите на преврата считат, че реформистката политика на Горбачов е отишла прекомерно надалеч и че новият Съюз на суверенните страни, който Горбачов стартира да договаря, дава прекалено много автономия на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за възбраната на Комунистическа партия на Съветския съюз и разпадането на Съветския съюз.

Основната цел на заговорниците е „ недопускане на разпад на СССР”, който съгласно пучистите щял да стартира на 20 август с.г., с подписването на първия документ от съюзния контракт, трансформирайки Съюз на съветските социалистически републики в конфедерация на самостоятелни страни. Документът трябвало да бъде подписан на 20 август, сред представители на РСФСР и Казахстан, а другите републики трябвало да се включат до 22 октомври 1991 година

Съпротивата против опитващите се да завладяват властта членове на Комитета, оглавява политическото управление на РСФСР, отпред с президента Борис Елцин, вицепрезидента Александър Руцкой, министър-председателя Иван Силаев и ръководителя на Върховния съвет Руслан Хасбулатов. По апел на съветските управляващи пред постройката на съюзния парламент, наречена Белия дом, се стича голям брой представители на разнообразни обществени групи - студенти, интелектуалци, ветерани от Войната в Афганистан, та даже и престъпни детайли.

В края на пуча Елцин се изрича за отбрана на законната власт на Горбачов и отбрана на свободна Русия. Самият Горбачов се връща от Форос в Москва, дружно с Руцкой и Силаев, на борда на аероплан Ту-134. Членовете на Комитета са задържани. В пряк ефир Елцин в наличието на Горбачов подписва Указ за преустановяване дейностите на Комунистическа партия на Съветския съюз, на територията на РСФСР, по собствен фасон извършва терзанията на пучистите, лишавайки Горбачов от власт, която му е предоставяла неговата партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР